Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Zračne vzmeti se selijo v nižje avtomobilske razrede

13.08.2020

Zračne vzmeti vse bolj razširjene.

Na letošnji Tehnološki konferenci podjetja GMT smo gostili predstavnike podjetja Bilstein, ki proizvaja razne vrste vzmeti za avtomobile. Povedali so nam da se zračne vzmeti vse bolj širijo v nižje razrede, saj jih denimo ima tudi mercedes razreda C. Zračne vzmeti namreč prinašajo vrsto prednosti, v prvi vrsti pa gre za najboljšo kombinacijo udobja in športnosti.

Zračno vzmetenje omogoča sprotno prilagajanje režimu vožnje in je v vsakem primeru bolj udobno od pasivnih jeklenih vzmeti. Hkrati se lahko vsak avtomobil, ko mu voznik poveča trdoto vzmeti, spremeni v športnika z bolj neposrednimi voznimi lastnostmi. Zračne vzmeti poleg tega zagotavljajo enakomerno višino avtomobila ne glede na obremenitev, kar pride do izraza ob povsem napolnjenem prtljažniku, ko zračne vzmeti zadaj izravnajo avtomobil, da se zadek ne posega. Enako velja za vleko težke prikolice, ki s svojo maso pritisne na zadek.

Izravnan avtomobil ne zagotavlja le bolj udobne vožnje za potnike ampak je tudi bolj varen, saj je izravnan bolj stabilen.

Zračne vzmeti omogočajo tudi aktivno uravnavanje višine avtomobila. Pri velikih hitrostih na avtocesti lahko sistem denimo avtomobil s pomočjo zračnih vzmeti spusti k tlom, na bolj grobem terenu pa lahko voznik prav tako s pomočjo zračnih vzmeti precej poveča razdaljo med podlago in dnom avtomobila.

Opozoriti velja, da vse zračne vzmeti niso enake. Na začetku so bili avtomobili opremljeni s pasivnimi zračnimi vzmetmi, ki niso bile veliko boljše od jeklenih. Danes je večina zračnih vzmeti opremljena z aktivnimi blažilniki, ki z njimi opremljenim avtomobilom omogočajo zgoraj omenjene lastnosti. Kot so poudarili pri podjetju Bilstein pri takšnih zračnih vzmeteh velja načelo kavlja. To pomeni, da imajo potniki občutek, da lebdijo, ta učinek pa je mogoče doseči le z aktivnim zračnim vzmetenjem, ki ga pogosto dopolnjujejo upravljalni vmesniki, ki vzmetenje prilagajo glede na podatke iz kamer in drugih tipal in zagotovijo, da na vsakršni podlagi deluje optimalno.