Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Znanje in strokovnost tudi v dobi elektrifikacije na prvem mestu

05.03.2022

uvodnik.jpg

V GMT letos praznujemo 30. let delovanja. Pripravljeni smo tudi na nove izzive, ki jih prinaša elektrifikacija. V ta namen smo izdali brošuro, ki jo najdete v GMT trgovinah po Sloveniji. Članke pa bomo objavljali tudi na naših družbenih kanalih, tud na spletni strani Avtoakademije, kjer najdete veliko strokovne vsebine povezane z električno mobilnostjo.

Velike spremembe

V avtomobilski industriji se dogajajo tektonski premiki, ki bodo močno vplivali na avtomobilsko proizvodnjo do leta 2030. Gre za premik k elektrifikaciji, avtomatizaciji, digitalizaciji. Zaradi strogih emisijskih norm, ki jih narekuje Evropska unija, je prehod na elektrificirana vozila neizbežen.

Kaj sploh so elektrificirana vozila? To so samopolnilni hibridi, ki ne potrebujejo kabla za polnjenje manjše baterije, a kljub temu omogočajo veliko vožnje na elektriko. Most do popolnoma električnih vozil so priključni hibridi, ki za pogon kombinirajo termični motor in nekoliko večji elektromotor z večjo baterijo, ki jo polnimo s pomočjo kabla na električni vtičnici in danes omogočajo dobrih 50 kilometrov brezemisijske vožnje. Na vrhu so 100-odstotno električna vozila, kjer pri pogonu sodelujeta le električni motor in velika baterija, ki omogoča popolnoma električno izkušnjo.

Novi elektrificirani bolj pogosti kot dizelski

Elektrificirana vozila so se leta 2021 v Evropi pokazala kot resen tekmec vozilom z motorjem na notranje zgorevanje. Po številu novih registracij so že bolj množična od dizelskih vozil. To prinaša velike izzive tako dobavni verigi v poprodaji kot mehanikom, ki se jim bo delo v delavnicah spremenilo. Pri GMT smo že danes pripravljeni na izzive prihodnosti.

Zato smo pripravili brošuro, s katero želimo na čim bolj pregleden način predstaviti izzive in rešitve, ki jih prinašajo elektrificirana vozila. Tako kot avtomobilska industrija se prilagajamo tudi mi, in sicer že 30 let, odkar smo v Murski Soboti v majhni prodajalni s tremi zaposlenimi začeli prodajati rezervne dele za vozila najrazličnejših znamk.

Skupaj z našimi zvestimi partnerji, ki jih je iz leta v leto več, bomo poskrbeli, da bodo tudi elektrificirana vozila v Sloveniji vzdrževana strokovno. Poskrbeli bomo, da bo ponudba materialov, ki se bodo vgrajevali v elektrificirana vozila, pestra in kakovostna. Poskrbeli bodo tudi, da bodo mehaniki in druga stroka v Sloveniji zaradi naših strokovnjakov, ki znanja pridobivajo na izobraževanjih pri naših dobaviteljih po vsem svetu, deležni tako teoretičnih kot praktičnih znanj. Le na ta način bodo pri svojem delu še naprej konkurenčni in uspešni.

Verjamemo, da bo tudi naslednjih 30 let polnih izzivov, s skupnimi napori pa bomo na koncu vsi zmagovalci.