Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Zaradi vožnje na rezervi imate lahko težave

28.07.2023

1108290.jpg

Predstavljamo štiri težave, ki se lahko zaradi premajhne količine goriva v rezervoarju pojavijo pri avtomobilu. Posledica so seveda nič kaj majhni stroški.

Številni vozniki v vozilo zaradi varčevanja točijo le manjše količine goriva in posodo spet dopolnijo, ko zasveti lučka za rezervo. Nekateri pa celo takrat, ko vozilo že začne "cukati". To lahko vodi v več različnih težav in tudi visoke stroške.

Prva težava se lahko pojavi zaradi večjega pojavljanja kondenziranja vlage na stenah praznega rezervoarja in posledično kopičenja škodljive vode na dnu. Voda lahko prodre do vbrizgalnega sistema motorja, kjer povzroča korozijo. To je najbolj izrazito pri dizelskih motorjih, kjer se voda v rezervoarju veže z biodizlom in ustvarja usedline, ki mašijo dotok goriva.

1136139.jpg

Naslednja težava, ki se lahko pojavi zaradi vožnje na rezervi je zrak v sistemu. Zaradi prenizkega nivoja goriva v rezervoarju pri vožnji skozi ovinke ali pri vožnji v klanec ali po klancu navzdol zelo lahko pride do zajema zraka v obtok goriva in posledično padca tlaka v sistemu ter cukanja ali celo ugašanja motorja. Večina rezervoarjev sicer ima še posebno oblikovano zbirno posodo, ki lahko ta pojav do neke mere prepreči, a ob dolgotrajni vožnji v klanec lahko tudi v njej zmanjka goriva, saj je v njej prostora le za med 0,5 in enim litrom goriva.

Sploh v vročih poletnih dneh temperatura goriva zaradi stiskanja na visoke tlake v sistemu naraste, gorivo pa toplote v povratnem krogu do rezervoarja ni sposobno dovolj ohladiti. Zaradi tega lahko pride do zavretja goriva. Posledično pride do ustvarjanja mehurčkov zraka in padca tlaka goriva. V izogib tega imajo vozila večinoma hladilnike na povratnem vodu do rezervoarja. Zelo dovzeten primer za takšen scenarij je renault clio (II. generacija) z 1,5 dCi motorjem.

Še ena napaka, ki se lahko pojavi je, da merilniki goriva ne kažejo več prav. Zaradi elektronskih merilcev količine goriva v nekaterih vozilih lahko merilec in kazalec količine izgubita kalibracijsko nastavitev in posledično kažeta več goriva, kot ga je v resnici.