Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Zanimiva dejstva o elektromobilnosti

20.04.2022

shutterstock_1292688607.jpg

V GMT brošuri E-mobilnost smo zbrali nekaj zanimivih dejstev o elektromobilnosti.

  1. Pogonski sklop sodobnega električnega avtomobila ima manj kot sto gibljivih delov, medtem ko jih ima povprečen bencinsko gnani avtomobil več kot 2.000.

1 motor.jpg

  1. Ob koncu 19. stoletja je imelo več avtomobilov električni pogon kot motor z notranjim zgorevanjem. Do spremembe je prišlo v začetku naslednjega stoletja, le nekaj let kasneje, ko je bencin postal bolj dostopen, avtomobili, ki jih je poganjal, pa občutno cenejši od električnih.

GMT_02.jpg

  1. Učinkovitost električnega motorja je tudi do 96-odstotna, kar je občutno več od motorjev z notranjim zgorevanjem, katerih učinkovitost je običajno približno 40-odstotna.

3 ucinkovitost.png

  1. Električni motor porablja energijo le takrat, ko jo potrebuje. V primerjavi s klasičnim motorjem nikoli ne deluje ob postankih na semaforju, zato je še posebej primeren za vožnjo v gostem mestnem prometu.

4 poraba.jpg

  1. Trenutno za nakup novega električnega avtomobila lahko pridobite do 4.500 evrov eko subvencije, a le za avtomobile s ceno pod 65 tisočaki.

5 subvencija.png

  1. Tesla model 3 je najbolje prodajani električni avtomobil vseh časov. Povprečno jih prodajo kar 24 na uro!

6 tesla.jpg

  1. Norveška ima daleč največji delež prodaje električnih avtomobilov v Evropi, ta se giblje okoli 70 odstotkov. Nadaljnjih dvajset odstotkov je priključnih hibridov.

7 norveska.png