Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Zakaj BMW uničuje praktično nove avte?

15.09.2024

Skupina BMW že več kot 30 let razvija in preizkuša inovativne postopke za reciklažo vozil ob koncu njihove življenjske dobe.

BMW-jev Center za reciklažo in razgradnjo (RDC) je v času treh desetletij postal vodilni center odličnosti na področju reciklaže vozil, kjer letno razgradijo več tisoč testnih avtomobilov, ki niso primerni za prodajo.

RDC svoje znanje deli z globalno mrežo v reciklažni industriji in tako prispeva k razvoju krožnega gospodarstva. Podatki in izkušnje iz reciklaže se že med razvojem novih modelov prenašajo v oblikovanje izdelkov, kar zagotavlja, da je reciklabilnost sestavnih delov vozila upoštevana že v začetnih fazah razvoja.

Inovativni postopki, ki najdejo mesto v bodočih avtih

V Centru vsako leto razgradijo več tisoč vozil, predvsem testne modele, ki niso na voljo za prodajo. Gre za avte, ki so lahko povsem vozni in so bili tudi registrirani za uporabo na javnih cestah, vendar pa izvirajo iz predserijske proizvodnje in zato po zaključku testov ne gredo v nadaljnjo prodajo kot rabljena vozila.

Proces reciklaže vključuje natančno razgradnjo in ločevanje materialov, kot so baker, jeklo, aluminij in plastika. Vse komponente, ki so še vedno funkcionalne, se ohranijo in prodajo pooblaščenim trgovcem.

Posebna pozornost je namenjena reciklaži visokokakovostnih materialov, ki lahko znatno zmanjšajo vpliv na okolje in prinesejo finančne koristi. Na primer, baker iz električnih napeljav in plemenite kovine iz katalizatorjev se učinkovito reciklirajo in ponovno uporabijo v proizvodnji novih vozil.

V ozadju je širše zastavljeni projekt Car2Car, ki ga financira nemška vlada, raziskuje pa načine za povečanje uporabe recikliranih materialov pri izdelavi novih vozil. Cilj projekta, v katerega je vključena tudi skupina BMW, je povečati delež jekla, aluminija, stekla in plastike, ki izvirajo iz odsluženih vozil, v proizvodnji novih avtomobilov.

Poleg tega RDC razvija postopke za reciklažo visokozmogljivih baterij iz električnih vozil. S partnerskim sodelovanjem z industrijo in univerzami RDC išče najboljše načine za bolj trajnostno obdelavo baterij po zaključku njihove življenjske dobe, tako da bodo tudi surovine iz baterij lahko uporabili v novih vozilih.

Foto: BMW