Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Za baterijo so poletni ekstremi enako nevarni kot zimski

21.08.2021

Akumulator poletje_1.jpeg

Večina lastnikov avtomobilov se zaveda, da je zimski čas za zagonske akumulatorje lahko velik izziv, zato okvara takrat ni tako veliko presenečenje. Manj pa se jih zaveda, da lahko konec pomeni tudi žgoča poletna vročina.

Če je zunaj več kot trideset stopinj, se na soncu notranjost avtomobila lahko segreje na preko 50, kar je za akumulator tik pod pločevino lahko usodno. Po eni strani namreč mraz pri bateriji povzroča izgubo kapacitete, visoke temperature, ki jih je v času vse hujših vročinskih valov vse več, pa so lahko še bolj pogubne. Idealna temperatura za optimalno delovanje akumulatorjev je čim bližje dvajsetim stopinjam, vse ostalo pa vsaj malenkostno vpliva na slabšo učinkovitost.

Akumulator poletje_2.jpg

Vsak obisk v servisni delavnici naj vključuje test akumulatorja

Energijo akumulatorja v sodobnih avtomobilih za delovanje potrebuje vse večje število vgrajenih sistemov, pa tudi drugi porabniki, na primer razne mobilne naprave. Zato je dobro zdravje akumulatorja še oliko bolj pomembno in ga je treba ob vsaki priložnosti preveriti. To nalogo razmeroma hitro in enostavno opravi tester, ki pa mora biti dovolj sodoben, da sledi napredku industrije. Nujno je, denimo, da zna analizirati modele s sistemi za samodejno ugašanje in zagon motorja (start/stop), ki imajo zmogljivejše baterije, pa tudi raznim hibridnim sistemom. Rezultati testa so tako lahko lastniku vozila v pomoč pri nadaljnjih odločitvah o morebitni zamenjavi ali popravilu. S to pozornostjo se bo vsak lastnik vozila na pot odpravil z nekoliko več samozavesti in dobrim občutkom, da je serviser dobro poskrbel zanj. Predvsem pa na poletnem dopustovanju ne bo naletel na neprijetno presenečenje, ki mu lahko v sili prinese tudi astronomske stroške.

Akumulator poletje.jpg

Nasvet za ohranjanje baterijske forme

Avtomobilski akumulatorji spadajo v kategorijo potrošnega materiala, a je interval njihove menjave lahko z nekaj previdnosti precej daljši kot sicer. Prva stvar, za katero je treba redno poskrbeti, je redno čiščenje, saj je na akumulatorskih polih včasih nabirajo nečistoče in sulfati. Ti niso le lepotni problem, ampak povzročajo tudi slabše delovanje in polnjenje. Prav tako pomembno je preverjanje količine destilirane vode. Večina sodobnih akumulatorjev ima temu namenjen indikator, ki nazorno kaže ali jo je treba dotočiti. Akumulator mora biti vedno dobro pritrjen, sicer je lahko stresanje in premetavanje usodno tako za akumulator kot za avtomobil. Najmanj kar se lahko zgodi je kratek stik, ki nato potencialno povzroči poškodbe drugim komponentam avtomobila. Prav tako je treba biti pozoren na slabe kable, zato je pametno redno preveriti, da so tudi ti v dobrem stanju.

Dodaten nasvet za najbolj previdne je izklop čim več elektronskih naprav in s tem razbremenitev akumulatorja pred zagonom. Ker večina sodobnih uporabnih ali zabavnih pripomočkov v vozilih uporablja elektriko, se lahko teh nabere toliko, da prevelika obremenitev bateriji že škoduje.