Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Volkswagen s poceni električnim družinskim avtomobilom

08.04.2023

VW ID.2all_4.jpg

Električni konceptom ID.2all je Volkswagnov odgovor na potrebo po poceni električnem avtomobilu. Najverjetneje bo v serijski izvedbi zamenjal golfa, ki ne bo dočakal nove klasične generacije. Ključ do znižanja stroškov je arhitektura s sprednjim pogonom.

VW ID.2all_1.jpg

Zastavljena meja za ceno novodobnega golfa je največ 25 tisočakov, za kar pri VW-ju trdijo, da jim bo s tem avtomobilom tudi uspelo. Konceptni ID.2all že z zunanjostjo nakazuje, da cilja na mesto golfa, to pa so potrdili tudi pri Volkswagnu, kjer so ga s skoraj petdesetletnim veteranom tudi primerjali. Z zunanjimi merami bi ga po današnjih standardih uvrstili ob bok polu, a na račun električnega pogona notranjost ponuja precej več prostora, ki naj bi bil primerljiv z golfom. Avtomobil v dolžino meri 4,05 metra, v širino 1,81 in v višino 1,53 metra, medtem ko medosna razdalja znaša 2,6 metra. Presenetljiv je predvsem podatek o prtljažniku, ki v osnovni postavitvi ponuja 440 litrov, z dvojnim dnom pa kar 490 litrov prostora.

VW ID.2all_2.jpg

Kot rečeno je ključna pri cenejši zasnovi Volkswagnova platforma MEB entry, ki za razliko od drugih modelov ID predvideva pogon na sprednji kolesi. Iz tega sledi, da je tudi motor z močjo 166 kW (226 KM) nameščen spredaj. Kapaciteta v dno vozila vgrajene baterije ostaja skrivnost, so pa izdali, da bo novi avtomobil zmogel z enim polnjenjem prevoziti do 450 kilometrov. Moč polnjenja bo največ 125 kW, kar naj bi zadoščalo za polnjenje od 10 do 80 odstotkov v le 20 minutah.

VW ID.2all_3.jpg

»Novi e-golf« bo na ceste pripeljal leta 2025, sledil pa mu bo še manjši ID.1 na enaki osnovi in s ceno pod 20 tisočaki. Kasneje bodo tako na osnovi ID.1 in ID.2 ali ID.golf naredili tudi križance.