Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Voda v dizelskem gorivu je lahko tudi dobra stvar!

10.06.2022

Podjetje Trillion je razvilo postopek redčenja dizelskega goriva z vodo, kar naj bi ustvarilo manj izpustov in povečalo učinkovitost. Vode enostavno ne prilijejo gorivu, ampak gre za poseben postopek emulgiranja nanodelcev.

Dejstvo je, da je voda v nafti prisotna že od črpanja dalje in jo šele s kasnejšimi postopki izločijo. Majhne količine vlage pa najdemo tudi v gorivih, saj se tja vedno nekako prikrade, bodisi s kondenzacijo ali kako drugače. A gre večinoma za zanemarljiv dodatek, ki ne vpliva na delovanje uporabnikov. Ravno zato je toliko bolj zanimiva ideja, da se z dodajanjem večje količine vode v dizelsko gorivo lahko zagotovi čistejše zgorevanje in učinkovitejše delovanje z manjšo porabo.

Tako trdijo v podjetju Trillion, kjer takšen dizel v manjših količinah že proizvajajo in ga dobavljajo nekaj izbranim uporabnikom. Kot pravijo, je gorivo primerno za vsak dizelski motor, tako v navtiki, transportu, avtomobilizmu in drugod. Glede na to, da so motorji z notranjim zgorevanjem na tnalu, njihova uporaba pa je trenutno še vedno zelo nujna, saj elektrifikacija niti približno še ni v stanju, da bi nadomestila motorje z notranjim zgorevanjem. Pod črto je mešanica z 20-odstotnim deležem molekul H2O občutno čistejša in lahko ravno ključni jeziček na tehtnici pri doseganju boljšega izkupička v primerjavi z električnimi vozili.

Z vodo razredčen HydroDiesel+, kot so ga poimenovali zgoreva mnogo čistejše. Količina saj pri zgorevanju naj bi bila manjša za od 40 do kar 90 odstotkov. Prav tako je drastično zmanjšana količina drugih izpustov, za kar prav tako poskrbi čistejše zgorevanje in že v osnovi manjša poraba čistega dizla.

Navdušuje predvsem dejstvo, da je inovativno gorivo na voljo že danes, prehod na večje merilo proizvodnje pa ne zahteva posebnega prilagajanja, razen večjega obrata seveda. Pa tudi samo proizvodnjo je mogoče izvajati malodane kjerkoli, tako v sklopu rafinerije ali v bližini skladišč goriva kot v manj priročnih situacijah, na primer neposredno na tovornih ladjah. Postopek mešanja z vodo je tako učinkovit, da emulgirano gorivo ostane stabilno tako dolgo kot katerikoli drug dizel, zato se lahko na enak način tudi shranjuje.