Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Več nalog za kompresor in več dela za serviserje

25.09.2020

unnamed.jpg Neizogibna elektrifikacija avtomobilov prinaša mnoge spremembe, ki jih bodo občutili tako uporabniki kot avtoserviserji.

Nekatere komponente bodo počasi postale stvar preteklosti, druge pa prevzemajo vse pomembnejše vloge. Med slednjimi je tudi kompresor klimatske naprave.

Pri vozilih, ki jih poganjajo motorji z notranjim zgorevanjem ima kompresor klimatske naprave precej preprosto nalogo, ki je bila osredotočena na zagotavljanje primerne temperature v kabini. V primeru odpovedi, razen premočenih in nezadovoljnih potnikov ni resno vplival na vozne zmožnosti, a to se z uvedbo elektrifikacije spreminja. Naloge kompresorja se namreč širijo na zelo pomembna področja, ki so neposredno povezana z delovanjem pogonskega sklopa.

mahle.jpg

Hlajenje zagotavlja boljši izkoristek

Ključno vprašanje in glavni kamen spotike pri popularizaciji električnih vozil je doseg z enim polnjenjem. Poleg večanja kapacitete pogonskih baterij je pri tem zelo pomembno tudi optimalno uravnavanje temperature, kar drastično vpliva na njihovo učinkovitost. Od tega pa sta odvisna tudi hitrost polnjenja in življenjska doba baterij. To ne velja le za popolnoma električna, ampak tudi za hibridna vozila, pri katerih je kompresor prav tako električno gnan in ne prek zobatega jermena. Prednost električno gnanega kompresorja je v tem, da troši energijo le, ko jo potrebuje in s tem prispeva k zmanjšanju izpustov CO2.

Nove naloge za serviserje

Z uvedbo električnih pogonov serviserji izgubljajo precejšen del posla, ki je bil vezan na klasične motorje, a elektrifikacija prinaša nove izzive. Razširjen obseg nalog kompresorja ga toliko bolj obremenjuje, predvsem pa je z njegovim delovanjem povezanih več ključnih nalog, ki neposredno vplivajo na zanesljivost delovanja vozila. Zato je toliko bolj ključno pravilno vzdrževanje in servisiranje, kar po besedah Olafa Henninga iz priznanega dobavitelja komponent Mahle pomeni tudi več posla za serviserje. »Serviserji imajo nalogo osveščanja lastnikov električnih in hibridnih vozil o posledicah odpovedi hladilnega sistema. Posledice so vse od zmanjšanega dosega do poškodovanih komponent. Mi pa seveda nudimo potrebne informacije, izobraževanje in orodje za diagnostiko in servisiranje,« dodaja Henning.

MAHLE-6-1400x920.jpg

Simptomi, ki izdajo okvaro kompresorja

Razlogov za odpoved ali slabo delovanje kompresorja je lahko veliko, prav gotovo pa v sam vrh spadata neredno in napačno servisiranje. V slednjo kategorijo spadata uporaba napačnih olj in hladilnih tekočin. Kako pa sploh začnemo sumiti, da so težave v kompresorju? Po navadi jasne znake dajejo pregrevanje baterij, slabše zmogljivosti baterij, pregrevanje pogonskih elektromotorjev ali pregrevanje pogonske elektronike.