Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Valeo in Renault razvila elektromotor naslednje generacije

19.11.2023

Valeo_02.jpg

Renault in Valeo sta združila moči in na podlagi strokovnega znanja in izkušenj, ki jih imata na področju elektromotorjev z rotorjev z navitjem, naredila korak dlje z zasnovo novega elektromotorja.

Ta je v svetovnem merilu v povsem svojem razredu, saj je še močnejši in učinkovitejši, predvsem pa ne vsebuje redkih zemelj. Valeo je prispevalo svoje strokovno znanje na področju statorja. Novi elektromotor, poimenovan E7A, je še v prototipni fazi in bo predvidoma uveden leta 2027.

Elektromotor je zmogljivejši, bolj kompakten in čistejši. Sodelovanje se je na podlagi rednih pogovorov med proizvajalcema avtomobilov in opreme začelo leta 2021 in je kmalu preraslo v projekt skupnega razvoja. Vsaka od strani je prispevala en ključni sklop (Skupina Renault rotor in Valeo stator) ter svoje strokovno znanje na področju tehnološkega razvoja in proizvodnje. Trenutno je elektromotor E7A v fazi natančnega uravnavanja.

Valeo_01.jpg

Brez redkih zemelj in bolj prijazen do okolja

Renault je pionirsko uvedel električno vzbujevane sinhrone elektromotorje (EESM - electrically excited synchronous motor) v serijski avtomobil, ko je leta 2012 predstavil model ZOE. To strokovno znanje mu zdaj zagotavlja položaj, da lahko uporabi arhitekturo »vse-v-enem« (all-in-one) za novi elektromotor E7A, pri čemer je le-ta ob enaki moči kot elektromotorji mégana E-tech electric in novega scénica E-tech electric za kar 30 odstotkov bolj kompakten. Uporabljena je tudi tehnologija rotorja brez redkih zemelj, ki ima za 30 odstotkov manjši ogljični odtis. Z uporabo rotorja z navitjem namesto stalnih magnetov je Renault izboljšal moč elektromotorja, zavaroval svojo dobavno verigo in se izognil odvisnosti od držav, ki pridobivajo redke zemlje in izdelujejo magnete.

Večji moč in učinkovitost

Ta elektromotor tretje generacije bo tudi pripomogel k skrajšanju časa polnjenja akumulatorja, saj bo sistem zasnovan za napetost 800 namesto 400 voltov, kar je današnji standard. Stator, ki ga bo priskrbel Valeo, pa bo povečal moč in učinkovitost. Tako bo novi elektromotor E7A zmogel do 200 kW moči. Več moči bo zagotovil brez povečane porabe električne energije. In pri elektromotorju E7A je uporabljena tehnologija lasnic za sestavo bakrenih žic, kar je posebnost podjetja Valeo že od leta 2010.

Zdaj je novi elektromotor še v razvojni fazi in je pred njim še nekaj etap preden bo zrel za serijsko proizvodnjo. Slednja se bo v tovarni Skupine Renault v Cléonu (Francija) predvidoma začela proti koncu leta 2027.