Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Trenutna situacija pravi raj za prevarante

02.04.2022

Prirejeni števci kilometrov pri rabljenih avtomobilih so razmeroma pogost pojav, ki pa je v trenutni situaciji še v porastu. Pomanjkanje novih in posledično rabljenih avtomobilov ter visoke cene so kupce potisnili v kot, da so pripravljeni kupiti vozila brez preverjanja zgodovine in le s hitrim ter površnim pregledom.

Na uporabo prirejanja števcev prevoženih kilometrov je opozorila tudi ena izmed velikih hiš, ki se ukvarja s preverjanjem avtomobilske zgodovine. Podatki skoraj milijona preverjenih vozil kažejo na to, da je v Evropski Uniji in okoliških državah pojav »prevrtenih« kilometrov najpogosteje zaznan v približno 10-15 odstotkih vsakega preverjenega vozila, medtem ko v nekaterih državah, predvsem z Vzhoda, števec prevoženih kilometrov narobe kaže v vsakem šestem ali celo petem avtomobilu. Neslavna zmagovalka tokratne raziskave, ki je zajela poizvedbe iz leta 2021, je bila Latvija, kjer je bil zaznan poseg v stanje števca pri kar 24 odstotkih vseh preverjenih vozil. Za njo so se zvrstile Romunija (19,83%), Estonija (18,95%), Litva (18,34%), Rusija (17,43%) in Ukrajina (16,06%). Slovenija spada med tiste, kjer je bil pojav razmeroma zmeren, saj je bilo v statistiki odkritih 10,6 odstotka prevar s prevoženimi kilometri.

Težava pri odkrivanju prevar in iskanju odgovornih za to početje je toliko večja, če vozilo lastnika menja preko meje. Krivci za goljufijo so tako težje sledljivi, tudi na račun različnih zakonodaj in prioritet v posameznih državah. Kljub temu gre za milijardno škodo, ki se vsako leto povzroči in prizadene predvsem kupce teh vozil. Če jih je nekoč premamila le nizka cena vozil v drugih državah, je danes v to početje prisiljenih vse več ljudi, saj je ponudba na trgu, predvsem zaradi pomanjkanja dotoka novih vozil, občutno slabša.

Nekaj nasvetov za odkrivanje vozila s prirejenimi kilometri:
  • Pri analognem števcu se sledi posegov vidijo tudi v fizični obliki (praske, prstni odtisi na steklu merilnikov in slabo priviti vijaki).
  • Številke pri nekaterih analognih števcih se po posegu nikoli več ne poravnajo tako kot bi se morale, zato je dobro biti pozoren na neenakomeren izpis ali razmik.
  • Pri digitalnih števcih se je treba zanašati na občutke in opazovanje (pretirana obraba volana, vozniškega sedeža in stopalk).
  • Marsikaj izda temeljit pregled dokumentov in dokazil o servisih ter drugih posegih, saj so tam večinoma zabeleženi tudi prevoženi kilometri.
  • Bolj zanesljiv, a nikakor stoodstotno pravilen je izpis zgodovine vozila, bodisi na uradnem servisu ali pa pri katerem od ponudnikov tovrstnih storitev.