Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Težave z brezstičnim ključem za zagon motorja

24.03.2020

Kljuc1.jpg

Vse več avtomobilov je opremljenih z brezstičnim ključem za vstop v vozilo in zagon motorja s pomočjo pritiska na gumb. Občasno prihaja tudi do težav. Na primer, motor ob stisku gumba za zagon ostaja v mirovanju. Težav je lahko več.

Ena od najbolj pogostih je ta, da niste stisnili zavore. Prepričajte se, da vaša noga močno pritiska na stopalko zavore in z zagonom poskusite znova. Težava je lahko tudi šibka baterija ključa.

Triki za zagon

Kontrolne lučke na instrumentalni plošči delujejo, motor pa se ne zažene. V tem primeru je treba zamenjati baterijo oziroma ključ približati čim bližje gumbu za zagon motorja, ki bo morda še sprejel signal in se boste lahko z avtomobilov odpeljali naprej. Če se opozorilne lučke na nadzorni plošči prižgejo po pritisku gumba za zagon, vendar vaš motor ostane izklopljen, je možno tudi to, da je akumulator izpraznjen oziroma šibak.

Kljuc.jpg

Obstajajo pa tudi drugi triki za zagon. Pri peugeotu 508 na primer zasilni zagon z elektronskim ključem izvedemo tako, da pritisnemo na gumb start/stop in nato odpremo ležišče pod gumbom start/stop, vstavimo elektronski ključ v ležišče, in pritisnemo na gumb start/stop. Ko zaženemo motor, lahko odstranimo elektronski ključ in zapremo ležišče.

Tehnični inštruktor svetuje

Tehnični inštruktor pri Avto Akademiji Primož Rožnik pa dodaja še en nasvet, in sicer odsvetuje prepogosto pritiskanje gumbov za odklepanje in zaklepanje vozila, ko je ključ daleč izven dosega vozila, saj lahko v tem primeru pride do izgube sinhronizacije med ključem in vozilom. Sinhronizacija se pogosto lahko izgubi tudi ob menjavi baterije brezstičnega ključa ali ob menjavi akumulatorske baterije vozila. Za ponovno sinhronizacijo ključa z vozilom je treba slediti navodilom v priročniku vozila, saj so ti postopki za vsak model vozila lahko drugačni.

Pri nekaterih vozilih, ki imajo v ključu polnilno baterijo, mora biti ključ vsake toliko časa med vožnjo v kontaktni ključavnici ali na točno določenem mestu v vozilu, da se baterija lahko brezstično napolni nazaj.