Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Test akumulatorskega udarnega vijačnika Magneti Marelli E- Lion

31.03.2024

Spletna stran MotoFocus.eu je v sodelovanju z mehanično delavnico objavila povzetek temeljitega testiranja orodja iz ponudbe blagovne znamke Magneti Marelli. V realnih delovnih pogojih so bili na preizkušnji trije udarni vijačniki in družine profesionalnih izdelkov E-Lion.

Intervju smo z dovoljenjem avtorja prevedli v slovenščino.

Akumulatorski udarni vijačniki brez žice – bodo delovali v garaži?

Akumulatorska orodja so trenutno verjetno najhitreje rastoči sektor na trgu orodij. Proizvajalci vsako leto uvajajo opremo z vedno večjo močjo, navorom in baterije z vedno večjo zmogljivostjo. Poleg tega obstajajo dodatne funkcije, ki naj bi prepričale profesionalce, vključno z mehaniki, zato je oprema na baterije lahko dobra alternativa tistim, ki jih je treba vključiti v steno. Ali lahko danes avtomehanična delavnica uspešno odstrani cevi in ​​podaljške, zamotane po tleh? Na to vprašanje bomo skušali delno odgovoriti, saj smo na testu zajeli naprave le iz ene kategorije – baterijske udarne vijačnike Magneti Marelli.

Linijo E-Lion sestavljajo trije ključi – mali E-Lion 1/2″ z navorom 620 Nm, srednji E-Lion 1/2″ z navorom 1700 Nm in veliki E-Lion 3/4″, ki lomi matice z največjim navorom 2400 Nm.

Pa gremo naprej. Mehaniki v delavnici z več postajami so dobili v preizkus tri ključe Magneti Marelli in naročeno jim je bilo, naj jih uporabljajo pri čim več dejavnostih, kjer koli je to mogoče. Test je moral biti intenziven, da bi lahko v najkrajšem možnem času preverili različne aplikacije opreme.

Test akumulatorskega udarnega vijačnika E-Lion Magneti Marelli – Splošni zaključki.

Po nekaj tednih dela z orodji Magneti Marelli so bili mehaniki pripravljeni deliti svoje misli z nami. Doslej so v delavnici, kjer so izvajali test, uporabljali baterijska orodja, vendar manjšega formata, kot so izvijači, brusilniki ali delavniške svetilke.

Vsa "večja" dela se izvajajo s pnevmatskimi ključi, ki so priklopljeni na napeljavo s stisnjenim zrakom iz kompresorja. Sprememba navad se ni zgodila takoj, a sčasoma so se mehaniki naučili poseči po ključih namesto odvijanja tlačnih cevi. Uporaba baterijskih ključev je hitrejša in priročnejša, čeprav so pri daljšem delu mehaniki pazili na težo ključev, ki so skupaj z baterijami težji od klasičnih ključev s kabli.

Med preizkusom so bili ključi vedno pripravljeni za delovanje, zahvaljujoč temu, da sta bili vsakemu priloženi dve bateriji. Odvisno od količine dela so lahko ključi na polni bateriji delovali od 3 do 5 delovnih dni. Zamenjava baterije in priklop izpraznjene baterije na polnilnik traja od deset do nekaj deset sekund.

Baterije ustrezajo vsem ključem, zato so bili mehaniki željni eksperimentiranja. Po njihovem mnenju po priključitvi 8 Ah baterije največjega ključa E-Lion 3/4″ na ključ E-Lion 1/2″ dobi manjša naprava več moči. Za mehanike je bila pomembna tudi možnost priklopa baterij na druge naprave na baterijski pogon, ki se uporabljajo v delavnici.

Ustrezajo napravam znanih blagovnih znamk, označenih z "M", vendar jih je mogoče uporabiti tudi v napravah drugih znamk po nakupu adapterja. Že po nekaj dneh smo opazili, da se je adapter pojavil v delavnici.

Življenjska doba baterije je v veliki meri odvisna od načina uporabe. Pri veliki obremenitvi se baterija hitreje prazni, a med testom mehaniki niso izpraznili več kot ene baterije na dan. Proizvajalec zagotavlja, da bodo baterije zdržale vsaj 1.000 ciklov polnjenja.

Za kaj točno lahko v delavnici uporabimo ključe serije E-Lion?

V nadaljevanju bomo opisali vsakega od njih posebej.

Mali udarni vijačnik E-Lion 1/2” 620 Nm - ocena

Ta mali ključ je bil uporabljen predvsem za preprosta, manj zahtevna dela. Mehanik je ugotovil, da je ključ najboljši za tehnična dela in manjše velikosti vijakov, kjer je bilo malo prostora za uporabo večjih orodij. Ključi večje moči so namenjeni večjim, korodiranim spojem, pravzaprav se je za večje premere običajno uporabljal srednji ključ iz kompleta.

Torej, kaj je bilo odvito ali privijačeno s tem ključem? Vijaki oljnega korita, vijaki pokrova ventilov, vijaki pokrova motorja - vse vrste majhnih vijakov, ki zahtevajo precej velik zavorni moment v začetni fazi odvijanja. Z drugimi besedami, kjer standardni izvijač odpove, vam ni treba ročno popustiti vijakov, lahko uporabite E-Lion ključ 1/2” 620 Nm. Njegova prednost je nizka teža, nekaj več kot 2 kg skupaj z baterijo.

Primer neočitne uporabe majhnega ključa je zategovanje vijakov, s katerimi so pritrjeni blatniki ali pokrovi pod avtomobilom. Tukaj deluje bolje kot navaden izvijač, ker je udaren.

Zahvaljujoč temu lahko močneje in stabilnejše zategne vijake v končni fazi, tudi v že dotrajanih vtičnicah. Vendar ključ ni izvijač in nima tovarniške luknje za podaljšanje, a so v delavnici imeli ustrezno matico.

Vsak ključ ima osvetljeno stikalo za hitrost in smer ter LED, ki osvetljuje delovno območje.

Ključi imajo tudi funkcijo »STOP«, ki preprečuje poškodbe navojev. Ko se vijak zrahlja, se ključ ustavi. To funkcijo aktivirate/blokirate z gumbom.

Ključ E-Lion 1/2" 1700 Nm - najbolj univerzalen ključ

To je ključ, ki so ga med našim testom največ uporabljali mehaniki. Delavnica se ukvarja predvsem s servisiranjem zavor in vzmetenja, v sezoni pa tudi z menjavo gum. Zato je skoraj vsakemu avtomobilu, ki vstopi v delavnico, potrebno odstraniti vsaj dve kolesi in ta ključ je kot nalašč za to.

Poleg tega so ga uporabljali za razstavljanje in ponovno sestavljanje komponent vzmetenja, kjer so mehaniki cenili njegovo praktičnost (ni potrebe po mučenju s cevjo kompresorja na tesnih mestih). Visok navor in kompaktna konstrukcija sta prepričala mehanike, da pogosto uporabljajo ključ, čeprav so priznali, da je pri dolgotrajnem delu na avtomobilu, nameščenem na žerjavu (potreba delati v položaju z dvignjenimi rokami), teža 3,45 kg z baterijo ni bila več nepomemben dejavnik.

Visok obratni in tudi zavorni moment, ki ga je deklariral proizvajalec (trije načini delovanja na izbiro), sta mehanika ocenila kot realna in vsekakor zadostna v pogojih avtodelavnice. Ključ ni obupal nad prenapetimi kolesi velikega avtobusa, saj je na primer motorju 1.2 PureTech odvil vijak ročične gredi. Po dokumentaciji proizvajalca avtomobila je vijak zategnjen z navorom 211 Nm, vendar v praksi njegovo premikanje običajno zahteva uporabo veliko večje sile.

Slabosti? Mehanikom se je že večkrat zgodilo, da se je pri intenzivnem delu s ključem baterija ločila od nosilca. Ni popolnoma zdrsnil iz ležišča, ampak se je ločil, zato je ključ prenehal delovati. Treba ga je bilo potisniti nazaj na mesto in zakleniti.

Akumulatorski ključ za težja dela – E-Lion 3/4” 2400 Nm.

Največji ključ v ponudbi Magneti Marelli je oprema za najtežje naloge. Uporaben bo predvsem v delavnicah za popravilo tovornjakov, kmetijskih vozil ali gradbenih strojev.

Delavnica, ki je opravila test, relativno redko gosti vozila, večja od dostavnikov, je pa zato ključ večkrat prišel prav na terenu, saj mehaniki servisirajo tudi transportni park domačega podjetnika.

Visok zavorni moment in navor ključa E-Lion 3/4″ vam omogoča hitro sprostitev in odvijanje kolesa tovornjaka. Po besedah mehanika bi se dobro obnesel kot oprema za mobilno delavnico, ki opravlja storitve popravila težkih vozil.

Ta ključ ima večjo baterijo od ostalih (8 Ah), v kompletu sta seveda dva kosa. Zaradi tega je kljub večji porabi energije njen čas delovanja primerljiv z manjšimi napravami iz linije E-Lion.

Običajno morate za držanje ključa uporabiti dve roki, ker tehta več kot 4 kg. Naprava, tako kot ključ E-Lion 1/2″, lahko deluje v treh načinih vrtenja, ki se izberejo z gumbom.

Ali so akumulatorski udarni vijačniki dobra rešitev v avtomehanični delavnici?

Odgovor na vprašanje, ki je bilo osnova našega testa, je očiten. Mehaniki v ključni delavnici za testiranje naprav na baterije prej niso obravnavali kot posebej potrebnih ali potrebnih. Že po nekaj tednih testiranja včasih pozabijo prižgati kompresor ob zagonu. To je verjetno zadostno priporočilo za tovrstno orodje. V mnogih situacijah pospešijo delo, olajšajo dostop in so preprosto praktični. Mogoče ni vsako delo s tem orodjem (zaradi teže naprave) udobno, a ga je vsekakor mogoče opraviti.

Če torej razmišljate o nakupu baterijskih ključev za svojo delavnico, priporočamo to rešitev.

Vredno je poskusiti!