Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Sledenje trendom sedaj bolj pomembno kot kadarkoli doslej

26.04.2023

gmt_sproti_11.jpg

Uspešno izpeljana 15. Tehnološka konferenca je udeležencem nazorno prikazala in napovedala trende v avto industriji vse do leta 2035. Glavno sporočilo je, da bo sledenje inovacijam in možnost prilagajanja ključno za uspešno prihodnost posla.

gmt_sproti_32.jpg

Če se uporabnikom obeta eden največjih premikov v vsej zgodovino avtomobilizma, to seveda še kako velja za vse avtoprofesionalce. Obeta se desetletje izjemnih izzivov v avtomobilski panogi, kar ne pomeni, da bo mehanikom zmanjkalo dela, ampak se bodo morali vseskozi soočati z različnimi izzivi. Uspeh bo odvisen predvsem od pripravljenosti za izobraževanja, saj bodo le tako v stiku s trendi pri servisu in vzdrževanju vozil. Ravno zato je Tehnološka konferenca v organizaciji podjetja GMT in Metron odlična popotnica za vsakega posameznika iz avtomehanične stroke. Tudi petnajsta po vrsti je bila nadvse uspešna in odmevna.

GMT_03.jpg

Član uprave GMT Tomaž Stražišar je v uvodnem govoru pred polno dvorano poslušalcev v Portorožu pojasnil, da do leta 2035 sledi povečana kompleksnost novih vozil, rast števila električnih in avtonomnih vozil kot posledica okoljskih in varnostnih standardov, pričakujemo rast spletne prodaje in digitalnih tehnologij.

Brembo.jpg

Po napovedi Boston Consulting Group se bo promet avtomobilskega sektorja vztrajno povečeval vse do leta 2035, a bo rast predvsem na področju električnih vozil, medtem ko bo število vozil z motorji z notranjim izgorevanjem počasi začelo upadati. Nove priložnosti se bodo ponujale predvsem na področju tehnologij, kjer bodo prednjačila tiste, povezane z avtonomno vožnjo. Tu se namreč pričakuje ogromna rast, predvsem na področju vozil javnega prometa in deljene uporabe.

gmt_sproti_26.jpg

Čeprav se zdi, da o vodiku govorimo že desetletja, pa ta kar ne prodre v serijska vozila, se prav lahko zgodi preobrat, tako v kontekstu gorivnih celic za proizvodnjo elektrike za električni pogon kot pri motorjih z notranjim zgorevanjem. Eden ključnih izzivov pa ni povezan z dobavnimi verigami ali hitrostjo napredka, ampak z naraščajočimi cenami avtomobilov, kar pomeni, da je vse bolj aktualen tudi trg rabljenih vozil. Predvsem v naših krajih je torej za pričakovati, da se bomo še kar nekaj let se vozili s tradicionalnimi vozili in le te morali tudi vzdrževati.

Dela torej prav gotovo ne bo zmanjkalo!