Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Skrivnosti dobrega filtra kabine

18.07.2020

Kabinski filter_1.jpg

V času, ko je dezinfekcija avtomobilov najbolj aktualna tema, je smiselno razmisliti še o enem viru nečistoč v notranjosti vozila. Gre za filter kabine, katerega pravočasna zamenjava je ključna iz veliko razlogov.

Za varnost in počutje

Kabinski filter je smiselno menjavati zaradi mnogih dejavnikov. Seveda je najbolj očiten med njimi kakovost zraka, a slabo delujoč filter lahko vpliva tudi na varnost med vožnjo. Slab pretok zraka namreč povzroči rosenje stekel in s tem slabšo vidljivost. Tisti, ki so občutljivi na cvetni prah, bi morali biti še toliko bolj motivirani za pravočasno menjavo, saj odslužen filter svoje naloge ne opravlja dobro in v kabino spušča snovi, ki pri občutljivih potnikih izzivajo draženje ter posledično kihanje in težave z dihanjem.

Niso vsi enaki

Na poprodajnem trgu je veliko različnih kabinskih filtrov, ki morda na prvi pogled dajejo vtis podobnosti, a se lahko močno razlikujejo po svojem učinku delovanja. Bosch je na primer svojo najzmogljivejšo linijo Filter+, ki ima tudi plast aktivnega oglja, primerjal s prejšnjimi serijami in izpostavil dve ključni področji, kjer je bil izboljšan. Prva prednost je nevtralizacija alergenov in bakterij, ki so prej lahko našli pot v kabino, druga pa je do 99-odstotno izločanje delcev velikosti 2,5 μm.

Kabinski filter.jpg

Še starejši filtri pa denimo niso uspeli izločiti tudi neprijetnih vonjav ter škodljivih plinov kot so izpuhi, ozon in smog.

Zakaj je redna menjava tako pomembna?

Bosch priporoča, da se filter kabine zamenja enkrat na leto, oziroma na vsakih 15.000 prevoženih kilometrov. Med možnimi posledicami predolge uporabe filtra je tudi okvara klimatske naprave. To se lahko zgodi, če je razlika v tlaku prevelika, do tega pa pride, če je filter zaradi nečistoč že nepropusten. Razlika v tlaku, ki presega dovoljene vrednosti specifičnega avtomobilskega modela, pa močno obremenjuje motorje ventilatorjev, kar lahko povzroči okvaro celotnega prezračevalnega sistema.