Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Rumeni kos za okrepitev hrbtenice kombijev

19.02.2022

Bilsteinova nova generacija B6 blažilnikov dobesedno okrepi hrbtenico kombijev za dostavo in logistiko, s tem pa vožnjo naredi precej zanesljivejšo.

Priznani proizvajalec vzmetenja Bilstein je s prenovo svojega zmogljivejšega razreda z oznako B6 svoj asortiman razširil na program lahkih gospodarskih vozil. S tem postane tovrstnih stabilnost vozila precej zanesljivejša, kar se pozna pri vožnji in boljšemu počutju voznikov. B6 razred blažilnikov prepoznate po značilni rumeni barvi.

Pri Bilsteinu so prepričani, da si tudi gospodarska vozila zaslužijo visokozmogljive blažilnike. Kombiji in drugi lahki dostavniki seveda niso namenjeni doseganju hitrostnih rekordov na zaprtih dirkališčih, vseeno pa morajo med vožnjo poskrbeti za učinkovito blaženje cestnih neravnin, ne glede na stanje obloženosti in druge razmere. Zadnja leta, še posebej pa v času koronakrize smo priča stalnemu porastu zahtev po hitri in učinkoviti dostavi, čemur se morajo prilagoditi tudi dostavna vozila, ki so v zadnjih generacijah postala vse bolj podobna osebnim vozilom. A ne povsem, saj je ostalo nekaj očitnih slabosti. Eno takšnih je zapleteno iskanje razmerja pri blaženju, ko je vozilo prazno ali pa ko je polno naloženo. To lahko pomeni povsem drugačne vozne lastnosti in obnašanje vozila, s tem pa tudi udobje vožnje. Originalni blažilnik pogosto doseže svoje meje pri polni obremenitvi in ​​ne more več zagotoviti varne, udobne in okretne vožnje v vsakršni situaciji. Stanje se poslabša na slabih in zavitih cestah. Enako velja za visoke hitrosti.

Nemški proizvajalec je prepričan, da se je pri B6 blažilnikih za gospodarska vozila približal idealni rešitvi, ki je precej boljša od tovarniških nastavitev. Uravnotežena nastavitev Bilsteinovih blažilnikov zagotavlja veliko udobja ne glede na obtežitev vozila. Kljub visokemu težišču vozila zagotavljajo takšno razmerje delovanja, da kombi med vožnjo ne niha po vzdolžni ali prečni smeri, niti v razmerah bočnega vetra. Upoštevali so tudi takšne kombije, ki na strehi vozijo pomožne rekvizite, kot so lestve, ali druge, ki imajo priklopljene prikolice.

Z nastavitvijo so dosegli daljšo življenjsko dobo ter izboljšali odpornost v primerih pogostih polnih obremenitev in vleke.

Po zaslugi B6 blažilnikov je vozilo tudi bolj vodljivo, kar je poleg udobja za voznika še ena ključna dodana vrednost. Spočiti in sproščeni vozniki so namreč bolj zadovoljni in osredotočeni, ter so redkeje udeleženi v nezgodah. Na ta način se vložek v rumene blažilnike hitro povrne.

B6 razred so prilagodili za uporabo za vse najbolj razširjene evropske kombije. Na voljo so kompleti za zadnje in prednje osi. Ob tem ni treba dodatno prilagajati vzmeti, ki lahko ostanejo obstoječe tovarniške. Prav tako ni potrebe po dodatnih homologacijah.