Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Revolucija žarometov: Svetlobna telesa manjša od zrna soli

09.01.2024

zaromet.jpg

Dobavitelja avtomobilski industriji Hella in Marelli bosta na sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu predstavila inovativne svetlobne rešitve.

Proizvajalca obljubljata revolucijo: prihranke pri teži, prostoru za namestitev in energiji. Dobavitelja Hella in Marelli, ki spadata v francosko skupino Forvia, bosta na CES predstavila nove svetlobne rešitve. Pri Helli je mikrooptika osnova za koncept LED svetlobnega vodnika, imenovanega FlatLight/μMX. Optika, manjša od zrna soli, zagotavlja, da se zahtevani prostor za namestitev v primerjavi s konvencionalnimi rešitvami lahko zmanjša do 90 odstotkov, na samo pet milimetrov. Klasične dnevne luči običajno zahtevajo globino okoli 40 milimetrov.

Hella1.jpg

Dobavitelj avtomobilski industriji v enem optičnem elementu izvaja večbarvne kombinacije smernih, zavornih in zadnjih luči. Tehnologija FlatLight naj bi hkrati omogočila nove oblike osvetlitve okoli zadnjega dela vozila. Pri Helli navajajo tudi, da FlatLight/μMX porabi do 80 odstotkov manj energije kot običajne LED zadnje luči. Razvoj bo šel leta 2024 v serijsko proizvodnjo v izvedbi zadnje luči, leto kasneje pa še v luči za sprednji del vozila. V enem svetlobnem elementu bodo implementirali dnevne luči, smernike in pozicijske luči. Pri Helli trdijo, da bodo od sredine leta 2025 novo tehnologijo dobavljali uveljavljenemu mednarodnemu vrhunskemu proizvajalcu vozil. FlatLight bo integriran v pet različnih serij vozil.

Marelli pa bo prikazal koncepte žarometov in zadnjih luči LeanLight, ki v primerjavi z običajnimi lučmi zahtevajo do 20 odstotkov manj sestavnih delov. Hkrati prihranijo 20 odstotkov teže in šest kilogramov emisij CO2, ne da bi zmanjšali zmogljivost v primerjavi s standardnimi izdelki. Nov postopek brizganja zagotavlja zmanjšanje teže in manjšo porabo energije. Zaradi napredne površinske obdelave je kemični premaz zastarel, trdijo pri proizvajalcu.

Hella2.jpg

Marellijeve platforme Lean temeljijo na poenostavljenem pristopu k oblikovanju strojne in programske opreme. Sistemi, ki temeljijo na teh platformah so predvsem vnaprej razviti in dajejo proizvajalcem avtomobilov možnost prilagoditve določenih funkcij, ko jih dodelijo. Ta platformni pristop, ki temelji na modulih, je namenjen osnovnim vozilom in je namenjen nagovarjanju cenovno ozaveščenih potrošnikov in kupcev voznih parkov. Prva dva sistema, ki bosta izdana, sta LeanLight in LeanDisplay.