Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Preverjanje nivoja olja pri Mercedesih brez paličice

22.01.2022

Nivo olja v samodejnih menjalnikih je treba preveriti, ko se ga zamenja ali pa v primeru, da obstaja sum na puščanje. Mercedesov 5-stopenjski avtomatik (722.6) pa v ta namen nima priložene merilne palice, zato pa jo ima v ponudbi Febi Bilstein.

Prava oprema je le del tistega, kar potrebujete za opravljanje kateregakoli dela. Jasno, da je prav tako pomembno znanje, da to delo lahko opravite. Pri Febi Bilsteinu so zato pripravili nekaj ključnih napotkov za vse, ki se pri omenjenemu Mercedesovemu samodejnemu menjalniku lotevajo preverjanja količine in stanja olja.

  1. Vozilo mora biti na čim bolj ravni podlagi.
  2. Cev za dotakanje olja se nahaja v prostoru za motor.
  3. Pokrovček cevi ima varovalko, ki preprečuje neželeno odpiranje. Preden lahko izmerimo nivo olja, je zato treba odlomiti varnostni zatič s temu namenjenim orodjem. (vidno na fotografiji)
  4. Zatič se tako lahko odstrani in pokrov odpre.
  5. Ko v izpraznjen menjalnik točite olje, natočite vsaj 5 litrov, preden zaženete motor. Medtem ko je menjalnik v poziciji P naj motor nekaj minut teče.
  6. Brez dodajanja plina (z nogo na zavori) se nato nekajkrat sprehodite po vseh pozicijah menjalnika in nato zopet prestavite v P.
  7. Nivo olja v hladnem stanju menjalnika mora biti med minimumom in maksimumom razpona z oznako 25°C (fotografija). Po potrebi prilagodite količino olja in zopet izmerite.
  8. Pri menjavi olja nato dolijte še preostanek olja.

POZOR: Med preverjanjem nivoja olja poskrbite, da je merilna palica v cev vstavljena do dna. Ker je takšen 5-stopenjski samodejni menjalnik vgrajen v različne modele, ima tudi cev za dotakanje različne dolžine. Zato je možno, da del palice štrli ven, čeprav je bilo dno že doseženo.

Palico po meritvi odstranite in namestite pokrov z novo varovalko. Tudi to proizvajajo mnoga podjetja, katerih artikle boste prav gotovo našli v prodajalnah GMT Avtodeli.