Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Prevare s kilometri vplivajo tudi na servis avtomobila

28.02.2022

undefined

Pred kratkim je platforma za zgodovino avtomobilov carVertical ugotavljala, kako se pogostost prevare s prevrtenimi kilometri razlikuje med državami. Podjetje je izvedlo raziskavo na podlagi skoraj 900.000 preverjenih zgodovin avtomobilov iz leta 2021.

Največ prevar na Baltiku, problematična tudi Slovenija

Ugotovitve kažejo na prisotnost goljufij z nazaj prevrtenim števcem kilometrov. Presenetile pa vas bodo tudi nekatere druge ugotovitve. Države, kjer najpogosteje prevrtavajo kilometre v vozilih, so baltske države. Glede na podatke je prevrtavanje kilometrov najbolj razširjeno v Latviji. Drugo mesto po največjem deležu prevar s kilometrino gre Romuniji. Vsak peti rabljeni avtomobil ali skoraj 20 odstotkov avtomobilov, ki so bili pregledani v Romuniji, je imelo težave s kilometrino.

Tudi v drugih baltskih državah ni videti dobro, saj je Estonija tretja država z največjim deležem rabljenih avtomobilov s prevrtenimi kilometri, Litva pa četrta. Med državami z višjim odstotkom vozil z lažnim števcem kilometrov sta tudi Rusija in Ukrajina.

65214.jpg

Po drugi strani je situacija v nekaterih državah Srednje in Južne Evrope videti veliko boljše, a tudi na bolj »čistejših« trgih se še vedno najde veliko avtomobilov, ki imajo nazaj prevrten števec kilometrov. Vsak deseti rabljen avtomobil, ki je bil preverjen na Češkem, Slovaškem, v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji ima prevaro s kilometrino.

Novejši avtomobili niso izjema

Kot dokazuje študija, je manipulacija s prirejanjem števila prevoženih kilometrov še vedno mogoča tudi pri najnovejših avtomobilih.

Pri ADAC so s prosto dostopno napravo lani naključno manipulirali s tremi avtomobili: fordom kugo iz leta 2019, opel grandland X iz leta 2020 in peugeotom 208 iz leta 2019. "Število kilometrov lahko ponavadi ponaredite po želji v zgolj nekaj minutah," poroča ADAC.

Ohlapne ocene pravijo, da ima nazaj prevrtene števce kar vsak tretji avtomobil, ki se vozi po cestah! Ker je to goljufija, zaradi katere je po podatkih Euroactiva nov lastnik zaveden glede resnične vrednosti avta, so evropski potrošniki na leto oškodovani za med 5,6 in 9,6 milijard evrov. Nemška policija po podatkih, ki jih je razkril ADAC, ocenjuje, da je pri vsakem tretjem prodanem vozilu v Nemčiji prirejeno število kilometrov. S tem goljufi vrednost rabljenemu vozilu v povprečju povečajo za 3000 evrov in tako zavedejo kupce rabljenih avtomobilov ali lizinške družbe.

merilniki.jpg

Veliko žrtev je tudi zasebnih kupcev rabljenih avtomobilov. Na primer, ko je na vrsti večji servis vozila, kar za lastnika predstavlja večji strošek za servis in se zato želi znebiti vozila, na drugi strani pa kupec vozila ne ve, da bi moral na primer nujno zamenjati jermen vozila. "Če pride do okvare motorja, ker jermen ni bil zamenjan, lahko to lastnika stane več tisoče evrov. Pri ADAC svetujejo, da pred nakupom preverite račune za popravila, poročila o pregledih, račune za gorivo (pri uporabi kartice za gorivo je tam prikazana kilometrina), datume servisov in vpisane kilometrine vozila v knjižici vozila ali nalepki za zamenjavo olja.

Svetujejo celo, da se obrnete na prejšnjega lastnika, ki je vpisan v potrdila o registraciji. Naj pojasni, koliko je imelo vozilo prevoženih kilometrov, ko je bilo prodano. Dodajajo, da se ne zanašate na podatke, ki vam jih zaupa prodajalec. Večinoma so nezavezujoči. Vztrajajte, da se v prodajni pogodbi pisno navede "dejanska kilometrina“.