Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Poti nazaj ni več, ta Castrolov nabor ne bo smel manjkati v nobeni delavnici

03.12.2022

Avtomobili z delnim ali popolnim električnim pogonom se morda še vedno zdijo kot nekaj obstranskega, a njihovega pohoda se ne da več zaustaviti. To pa pomeni, da se je treba pripraviti tudi v mehaničnih delavnicah, kjer bodo njihovi obiski vse pogostejši.

Rekli boste, da elektromotorji itak ne potrebujejo motornega olja. To praviloma drži, a so zato za dobro in učinkovito delovanje pogona še vedno potrebne razne tekočine in maziva. Ker imajo elektrificirani svojevrstne potrebe, so temu prilagojene tudi tekočine.

Temu je Castrol namenil posebno linijo izdelkov z oznako Castrol ON. V ponudbi so hladilna sredstva za baterije, olja za menjalnike in druge tekočine ter maziva.

Zakaj električni potrebujejo svoje olje?

Menjalniki v električnih avtomobilih so sicer večinoma enostopenjski (obstajajo dvostopenjske izjeme), zato se ne zdi, da so ravno pretirano obremenjeni. Ključne so druge komponente, povezane z menjalnikom, denimo pogonski elektromotor, ki deluje z več vrtljaji, predvsem pa je občutno večja obremenitev zaradi večjega in hipnega navora.

Ker pri tem menjalnik doseže višje temperature, mora biti temu prilagojeno tudi olje, katerega učinkovitost odvajanja toplote je še posebej ključna. Castrol ON je pri tem med vodilnimi na svetovnem trgu, to potrjujejo tudi številke o tovarniški uporabi teh izdelkov pri več kot polovici vseh novo izdelanih električnih avtomobilih na svetu.

Baterije so ključ

Prav tako pogosto so v uporabi tudi hladilna sredstva za baterijske sklope, ki pri električnih vozilih veljajo za ključno komponento. Razlika med dobro ali slabo hlajeno baterijo namreč odloča o usodi posameznega modela, saj v praksi to lahko pomeni velike razlike v dometu z enim polnjenjem. Prav tako je ključna učinkovitost hladilne tekočine z odličnim odvajanjem toplote pri hitrem polnjenju.

Pri moči polnjenja nad 100 kW z enosmernim tokom se namreč baterija močno segreva in poleg omejevanja hitrosti polnjenja tvega tudi okvaro. Vsekakor je prav nega baterij najbolj pomembna prav zaradi njihove visoke cene. Preprosto povedano je odpoved baterije po izteku garancije lahko enaka tudi smrti avtomobila, saj strošek zamenjave brez težav preseže vrednost celotnega vozila.

Vse ostalo

Seveda imajo tudi električni avtomobili pod aerodinamično pločevino (ali plastiko) še marsikatero komponento, ki je skupna klasično gnanim avtomobilom. Za te prav tako potrebujejo maziva, a je pri tem ključna lastnost čim manjše trenje, saj se s tem doseže maksimalna učinkovitost, ta pa je zopet povezana prav s čim večjim dosegom. Tudi tu je med prvimi specializirane izdelke razvil prav Castrol.

Te in vse druge prepoznate po oznaki Castrol ON.