Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Posodabljanje programske opreme na daljavo

09.03.2021

bosch_software_defined_car_img_w760.jpg

Bosch se je povezal z družbo Microsoft pri razvoju programske platforme za vozila za enostavno integracijo med avtomobili in oblakom.

Cilj sodelovanja je poenostaviti in pospešiti razvoj programske opreme vozila skozi celotno življenjsko dobo avtomobila v skladu s standardi kakovosti avtomobilske industrije. Nova platforma, ki bo temeljila na storitvi Microsoft Azure in bo vključevala programske module družbe Bosch, bo omogočala razvoj in prenos programske opreme na krmilne enote in računalnike v vozilih.

Hitrejši dostop do novih funkcij

V sklopu sodelovanja se bo prav tako osredotočalo na razvoj orodij, ki bodo povečala učinkovitost postopka razvoja programske opreme. S tem se bodo spodbujale inovacije in zmanjšali stroški razvoja programske opreme vozil v organizacijah. Vozniki bodo lahko ob pomoči platforme hitreje dostopali do novih funkcij in digitalnih storitev. Obe družbi načrtujeta, da bo nova programska platforma na voljo za prve prototipe vozil do konca leta 2021.

»Družba Bosch že danes varno posodablja programsko opremo v vozilih na daljavo. S celovito platformo za avtomobile s programsko opremo želimo dodatno spodbuditi proizvajalce avtomobilov, da razvijejo nove funkcije in jih hitreje dajo v prodajo,« je povedal dr. Markus Heyn, član upravnega odpora pri družbi Robert Bosch GmbH.

bosch_softwareentwicklung_3.jpg

»Naše sodelovanje z družbo Bosch združuje znanje enega vodilnih dobaviteljev v svetu avtomobilov z močjo Microsoftovih storitev v oblaku, umetne inteligence in GitHub,« je pojasnil Scott Guthrie, izvršni podpredsednik, Cloud + UI, Microsoft. »Ker programska oprema čedalje bolj postaja ključni diferenciator v avtomobilski industriji, je naša ambicija pomagati podjetjem, da pospešijo dobavo edinstvenih storitev mobilnosti na področju osebnih in gospodarskih vozil.«

Skupni razvoj prihodnosti avtomobilizma

Programska oprema bo pri bodočih generacijah vozil igrala pomembno vlogo. Novi trendi, kot so elektromobilnost, samostojna vožnja in sodobne storitve mobilnosti, brez tega ne bi bili mogoči. V bodoče bodo tako tudi potrebne pogostejše posodobitve in nadgradnje. Vendar pa je zaradi strogih varnostnih zahtev v življenjski dobi vozila zelo zahtevno nuditi brezžične posodobitve in digitalne storitve za avtomobile.

bosch_software_defined_car_pic2_img_w760.jpg

Zaradi širokega nabora različnih serij in modelov je zadeva še dodatno zapletena. Ena od prednosti sodelovanja je Boschevo globoko razumevanje električnih in elektronskih struktur, krmilnih enot in računalnikov v vozilih, kar je potrebno za posodobitve vozil na daljavo. Poleg tega bo družba prispevala svoje znanje in programske produkte ter razvojna orodja za avtomobile. To med drugim vključuje osnovno programsko opremo in vmesno opremo za računalnike v vozilih in krmilne enote ter programske module, ki temeljijo na oblaku, s katerimi se bodo izvajale posodobitve na daljavo za celotne vozne parke.

Platforma bo pomembno zmanjšala zahtevnost posodobitev na daljavo, kar vozilu omogoča, da je njegova programska oprema vedno ažurna, zahvaljujoč dejstvu, da se bo arhitektura programske opreme v vozilu in v oblaku lažje ujemala.