Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Pnevmatike za 500.000 kilometrov!

05.11.2022

Pnevmatike so, poleg motorjev z notranjim zgorevanjem, eden največjih virov avtomobilskega onesnaževanja. Med mnogimi zanimivimi idejami, ki bi omilili vpliv gum na okolje, se je pojavila tudi Goodyearova konceptna pnevmatika eagle GO.

V pnevmatiki, ki je šele v zgodnji razvojni fazi, je uporabljenih mnogo zanimivih novosti, predvsem pri uporabljenih materialih. Tako se tudi spodobi, saj je nameščena na nič manj futurističen konceptni avtomobil citroën oli, ki so ga premierno nedavno pokazali na avtomobilskem salonu v Parizu.

Tudi brez nafte gre Kot pravijo pri proizvajalcu, so za izdelavo gume, namesto naftnih derivatov, uporabili materiale kot so sončnična olja in borove smole, gumeno snov pa je prispeval brazilski kavčukovec (hevea brasiliensis). Riž, oziroma stranski produkti pri pridelavi so nadomestili siliko. To so namreč uspeli narediti iz pepela riževih lupin oziroma plev, s čimer so še izboljšali okoljsko vrednost projekta, saj gre sicer večina tega materiala naravnost na smetišče.

Ni počitka, dokler traja obnova

Alternativni materiali, ki nadomeščajo e obstoječe so sicer super, a v naslovu obljubljene pol kilometra dolge življenjske dobe nikakor ne morejo zagotoviti. V ta namen so snovalci pnevmatike predvidevali obnovo tekalne površine, ki naj bi se zgodila dvakrat. To nekako pomeni, da naj bi guma vseeno naenkrat zdržala tja do 170.000 kilometrov, potem pa potrebovala obnovo. Kako dobro se drži, spremlja vgrajen senzor SightLine, katerega naloga je stalen nadzor »zdravja« pnevmatike (tudi tlaka) in s tem zagotavljanje kar se da učinkovite vožnje za najmanjšo možno porabo goriva.