Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Pet korakov za učinkovito čiščenje hladilnega sistema

24.06.2020

Meyle_aa.jpg

Dobro vzdrževan in redno očiščen hladilni sistem je ključen za učinkovito delovanje motorja, zato Meyle ponuja posebno orodje, ki delo še nekoliko olajša.

Da bo poseg opravljen kar najbolje, so na spletu objavili tudi videoposnetek z natančnimi navodili uporabe. Odpoved vodne črpalke motorja je velikokrat povezana s kontaminacijo, ki jo lahko povzroči nepravilna zatesnitev sistema. Preprečitev tovrstnih težav je možna le z rednim vzdrževanjem, ki vključuje tudi občasno izpraznjenje sistema. Če ne drugače pa je temeljito čiščenje nujno ob menjavi vodne črpalke. Le tako se namreč odstrani vse posledice morebitne korozije in vodnega kamna.

To je pet korakov, ki jih Meyle svetuje za temeljito čiščenje hladilnega sistema.

1. korak - Priprava. Pred začetkom mora biti motor popolnoma ohlajen, šele nato se lahko izprazni hladilno tekočino. Sledi čiščenje ekspanzijske posode ali pa kar zamenjava, če je ta preveč umazana. Pozor: Odpadno tekočino je treba zavreči v skladu z zakonodajo.

2. Korak - Izpiranje hladilnika. Odklopite zgornjo in spodnjo cev hladilnika, da odteče vsa tekočina. Nato spodnjo cev s pomočjo posebnega pripomočka znamke Meyle kaki dve minuti izpirajte odspodaj navzgor, ob tem pa mora biti pokrov hladilnika zaprt. S kratkim doziranjem zraka v sistem boste povečali učinkovitost. Potem lahko začnete še z izpiranjem zgornje cevi, kar naj traja vse dokler izhodna voda ni popolnoma čista.

3. Korak - Izpiranje bloka motorja. Z naslednjim korakom odklopite cevi na strani hladilnika in s prej omenjenim orodjem zgornjo cev temeljito izpirajte, dokler ne bo voda čista in so odstranjene vse usedline. Tudi pri tem koraku bodo sunki zraka povečali učinkovitost procesa izpiranja. Če pri tem koraku termostat ovira izpiranje, ga je treba odstraniti, priporočilo podjetja pa je, da se ga v tem primeru v celoti zamenja.

4. Korak - Izpiranje izmenjevalnika toplote. Če okoliščine dopuščajo, je priporočljivo, da se izpere tudi napeljavo do izmenjevalnika toplote. Velja namreč, da le z izpiranjem hladilnika, bloka motorja in izmenjevalnika toplote v celoti odstranimo ostanke korozije, vodnega kamna in silikonskega tesnila. Ti se skozi leta uporabe nabirajo in sčasoma tudi škodujejo motorju.

5. Korak - Ponovno polnjenje sistema Zadnji korak narekuje, da se vse odklopljene in odstranjene dele motorja pritrdi nazaj in vse skupaj za vsak slušaj še enkrat preveri. Hladilni sistem se takrat lahko zopet napolni s tekočino, ki jo priporoča proizvajalec vozila. Ob tem se z refraktometrom preveri, če mešanica ustreza željenemu razmerju. Na koncu je treba sistem dobro odzračiti.

Povezava na Youtube kanal Meyle: https://www.youtube.com/channel/UCK_bHQSTicCDJcYHnDyU-CQ Povezava na video navodilo za čiščenje hladilnega sistema: https://www.youtube.com/watch?v=4jU7GmkF3_A