Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Odpoved razbremenilnega ventila oljnega tlaka

29.04.2020

Razbremenilni ventil.jpg

Odpoved malega ventila oljnega tlaka lahko povzroči velikanske težave na motorju.

Motnje ali odpoved razbremenilnega ventila oljnega tlaka so eden glavnih vzrokov za težave s tlakom olja v sistemu pri vseh vozilih, ki uporabljajo izmenjevalce toplote za hlajenje olja motorja in menjalnika. Premični deli ventila dovoljujejo zelo majhne tolerance in se zlahka zataknejo, kar povzroči napako pri nadziranju pretoka olja. Zaradi tega pride do prekomernega pritiska maziva, sledijo poškodbe v hladilniku olja. Gre za pogosto težavo pri vozilih, ki pa jo je mogoče s pravilnim postopanjem, še posebej v okviru menjave olja, tudi preprečiti. Čemu sploh služi ventil

Avtomobilsko črpalko olja, ki povečuje tlak in omogoča kroženje maziva skozi sistem, običajno poganja motor. Ko skupaj z vrtljaji motorja naraščajo vrtljaji črpalke, pride do presežka pretoka in tlaka maziva. Za krmiljenje ter izravnavo tlaka in pretoka so črpalke opremljene z razbremenilnim ventilom, ki se nahaja na izhodu črpalke. Ventil za razbremenitev tlaka olja pa zagotavlja, da je dobavljeni tlak maziva v motor vedno pravšnji, ne glede na število vrtljajev motorja. Odpre se, ko je dosežen določen tlak, s tem pa omogoči, da se del pretoka maziva vrne v karter motorja. Tako pred nadtlakom zaščiti celotni sistem.

Kaj se zgodi, ko tlak ni pravi

Če je tlak v mazivu prenizek, zaradi tega pride do nevarnega pomanjkanja olja in možnosti blokiranja med notranjimi deli motorja.

Previsok tlak mazanja pa je prav tako zelo škodljiv, saj izpostavlja mazalne kanale, tesnila in ostale dele motorja nenormalnim delovnim pogojem, kar privede do predčasnih hudih okvar.

Sklop hladilnika in filtra olja, ki je nameščen blizu izhoda iz oljne črpalke, je na poškodbe zaradi previsokega tlaka mazanja še posebej občutljiv. Zaradi previsokega tlaka lahko pride tudi do resnega puščanja mazalnega sistema. Ne glede na to, ali bo zaradi notranje razpoke hladilnika olja prišlo do mešanja olja v hladilni sistem motorja ali pa do močnega puščanja olja iz poškodovanih tesnil sistema, se bo končalo z izgubo maziva in težko popravljivimi okvarami motorja in njegove opreme.

Primer mešanja olja in hladilne tekočine na spodnji fotografiji.

Primer mešanja olja in hladilne tekočine na spodnji fotografiji.

Kako preprečiti odpoved ventila

Ventil za razbremenitev tlaka se lahko sčasoma obrabi, vendar je bolj običajno ko predčasno odpove kot posledica drugih težav. Da bi preprečili, da bi se ventil zataknil in s tem povzročil kritično okvaro sistema mazanja, je priporočeno redno in preventivno vzdrževanje:

  • Redno menjajte olje in oljni filter v skladu z načrtom vzdrževanja vozila.
  • Poskrbite, da je sistem mazanja čist. Kovinske delce, umazanijo, saje ali oljno blato je treba odstraniti, saj lahko zmanjšajo pretok maziva in povzročijo, da se ventil za razbremenitev tlaka zatakne. Ne pozabite pregledati delov, ki so potencialno izpostavljeni koncentraciji onesnaževal: oljno korito, oljna črpalka / sito in sklop oljnega filtra. Prepričajte se, da so čisti. Po potrebi izperite motor.
  • Pri okvari ali/in zamenjavi hladilnika olja ne pozabite izmeriti tlaka maziva v sistemu. Primerjajte odčitke z dokumentacijo vozila, da preverite, ali so v dovoljenemu območju. Preverite stanje ventila za razbremenitev tlaka, ga očistite oziroma zamenjajte, kadar sumite na njegovo okvaro. Zaradi njegove odpovedi se je lahko poškodoval že predhodni hladilnik olja.