Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Obnova plastike na žarometih

25.07.2020

zaromet1.jpeg

Včasih so bili avtomobilski žarometi stekleni, zdaj pa so večinoma plastični. Pomembna razlika je, da plastični žarometi zbledijo, predvsem pa porumenijo.

Porumenela plastika žarometov zmanjša vidljivost tudi do 80-odstotkov, kar je nevarno za vožnjo.

Težava nekakovostne žarnice

Po navadi sicer žarometi porumenijo po petih do šestih letih. Večina težav se pojavlja pri halogenskih žarometih. Poškodbe žarometov nastanejo tudi zaradi nekakovostnih in močnejših žarnic, ki jih lastniki vozil zamenjujejo s klasičnimi. Močnejše in poceni žarnice toplotno še bolj obremenjujejo plastiko, zato je pojav rumene barve še hitrejši.

zaromet2.jpeg

Obnova v nekaj korakih

Kako v nekaj korakih temeljito očistiti oziroma obnoviti plastiko na sprednjih žarometih? Na trgu sicer obstajajo tudi polprofesionalni kompleti.

zaromet3.jpeg

Žarometov med obnovo ni treba odstraniti iz vozila. Zaščiti se blatnik in odbijač, porumenelo plastiko žarometa pa se z granulacijami različnih brusnih papirjev zbrusi. Pri tem je treba uporabiti različno grobe brusne papirje.

Najprej zbrusimo porumenelo plast na žarometu. Ko plast odstranimo je treba žaromet spolirati.

Pri tem uporabimo polirne naprave, ki se vrtijo na visokih vrtljajih, v nasprotnem poliranje in brušenje traja predolgo. Dober mehanik to naredi v pol ure do eni uri.

zaromet4.jpeg

Za poliranje se uporabi posebne polirne paste, ki vsebujejo tudi dodano UV zaščito. V nasprotnem bo žaromet tudi po obnovi kmalu spet rumen.

Tako obnovljen žaromet je enakovreden novemu.