Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Ni vedno težava v zavornih kolutih ali ploščicah!

12.08.2021

Zavorne čeljusti_2.jfif

Čeprav ob prvih neprijetnih zvokih iz zavornega sistema pomislimo na obrabljene ploščice ali pa dotrajane oziroma poškodovane kolute, je lahko težava tudi drugje. Nepravilno vzdrževanje zavornih čeljusti je namreč vzrok za marsikatero težavo, ki bi se ji sicer lahko popolnoma izognili.

Zavorni sistem je razmeroma preprost mehanizem, ki pa mora imeti za pravilno delovanje zelo usklajene sestavne dele. Že najmanjša odstopanja namreč lahko povzročijo neenakomerno obrabo ali kakšno drugo pomanjkljivosti, ki resno ogrozi učinkovitost takrat, ko je ta najbolj pomembna za našo varnost. Za zavorni sistem namreč lahko trdimo, da je eden najbolj, če ne kar najbolj pomemben varnostni element vsakega vozila.

Zavorne čeljusti_3.jfif

Glavni sovražnik je korozija

Da bi zavorni sistem pravilno deloval, se morajo določene komponente prosto gibati. To pa najlažje prepreči korozija, ki je praktično neizogibna, saj jo povzroča razna umazanija s cestišča, med glavnimi krivci pa se znajde tudi zimska sol. Poškodbe lahko povzroči tudi dobro namero pranje vozila, kjer visokotlačni čistilci s curkom s čeljusti odstranijo zaščitne sloje in s tem omogočijo prehajanje vode med drsnimi površinami. Prav tako škodljivi pa so lahko nekateri detergenti. Vse to vodi h koroziji, posledica pa je, da se sčasoma zavorne ploščice ob aktivaciji ne vrnejo več v prvotni položaj, ampak lahko ostanejo deloma prislonjene na kolute oziroma v kakšnem drugem nepravilnem položaju. Tako so ustvarjeni pogoji za neenakomerno obrabo, neprijetno cviljenje in pregrevanje.

Zavrone čeljusti_1.jpg

Kako pravilno vzdržujemo zavorne kolute?

Specialist za zavorne sisteme Brembo svetuje, da se zavorne čeljusti redno pregleduje in vzdržuje z naslednjimi koraki:

  • Preglejte in očistite vzmeti, okvir in sedla čeljusti,
  • Na stične točke med zavorno ploščico in čeljustjo nanesite lubrikant, denimo Bremob B-Quiet,
  • Preverite bate, tesnila, pokrove in drsne komponente čeljusti, da niso poškodovani, korodirani in, da lahko prosto in gladko drsijo. Prav tako je smiselno preveriti, da sistem nikjer ne pušča,
  • Očistite in nanesite lubrikant na drsnike, pazite, da je mazivo kompatibilno s plastiko EPDM,
  • Preverite in za vsako komponento uporabite le primerno mazivo,
  • V primeru, da je katerakoli komponenta poškodovana, korodirana ali drugače v slabem stanju, jo zamenjajte ali popravite s posebnim Brembo kitom za popravila.