Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Na enem mestu vse, kar mora mehanik vedeti v času koronavirusa

27.03.2020

mehanik1.jpg Kaj vse mora mehanik vedeti v času, ko veljajo posebna pravila zaradi ukrepov zajezitve širjenja okužb s koronavirusom? Pripravili smo pregled.

Vlada je sprejela odlok, da so lahko avtomehanične delavnice odprte, saj je javni prevoz začasno prepovedan. Vlada je s posebno uredbo odredila, da se lahko avtomehanične in servisne storitve, ki so za ljudi nujno potrebne, zato lahko še naprej izvajajo.

Ne smejo se izvajati nenujne storitve. Med te sodi tudi menjava pnevmatik.

Vlada je z odlokom začasno prepovedala izvajanje tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter delo v tahografskih delavnicah zaradi zajezitve epidemije novega koronavirusa. Prepoved trenutno velja do 16. aprila.

Veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil in ADR certifikatov za prevoz nevarnega blaga, ki jim zaradi prepovedi iz prejšnjega člena poteče veljavnost od uveljavitve tega odloka do 16. aprila, se podaljša do 16. maja, piše v odloku, objavljenem v uradnem listu.

Podjetja do nadaljnjega izvajajo cenitve škod brez osebnega stika s stranko, torej na daljavo.

mehanik2.jpg

Veljavnost vozniških dovoljenj, ki zaradi prepovedi potečejo od uveljavitve tega odloka do 16. aprila 2020, se podaljša do 16. maja 2020. Zavarovanja vseh vrst se lahko sklepajo samo na daljavo - preko spleta. Na spletnih straneh zavarovalnic preverite, kam se lahko obrnete za morebitna dodatna pojasnila.

V času veljave Odloka se nemoteno izvajajo storitve avtomobilske asistence. Če torej potrebujete pomoč na cesti, se lahko kot običajno obrnete na vašega ponudnika.

Podaljšan je čas za obnovo in plačilo avtomobilskih zavarovanj, ki potečejo med 17. 3. 2020 in 16. 4. 2020. Zavarovanje se obnovi z datumom poteka prejšnjega zavarovanja. V tem času, ki je namenjen za obnovo zavarovanja, je zagotovljeno tudi začasno podaljšanje kritja po prejšnjem zavarovanju.

IMG_20191126_134545.jpg

GMT vam lahko pomaga

Rezervni deli na zalogi. Iz podjetja GMT sporočajo, da so v Sloveniji omejili določene razvoze materiala oz. dobavo do poslovnih enot in posledično do kupcev. Za zdaj dobave potekajo, določene so omejili in vozijo zgolj najnujnejše. Tudi dobavni roki se spreminjajo in so lahko tudi daljši. Normalni dobavni rok po Sloveniji je največ en delovni dan. Upoštevajo navodila in pakete oddajajo na način, da ne ogrožajo zdravja in morebitnih prenosov okužb. Maloprodajo so zaprli, poslujejo pa izključno preko B2B portala, klicnih centrov ter telefonskih naročil. Pri GMT še poudarjajo, da materiala oz. avto delov, olj, pnevmatik še ne primanjkuje, saj gre za zelo širok spekter materiala, tudi običajno imajo večtedenske zaloge. Za zdaj tudi dobava iz tujine poteka.