Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Meyle svetuje pri menjavi prečnega vodila

20.05.2021

Meyle precno vodilo_1.jpg

Vsaka avtomobilska komponenta ima neko predvideno obdobje delovanja brez okvar ali izrabe, a včasih vse ne gre po načrtih. Eden izmed takšnih je prečno vodilo pri Mercedesovemu razredu C (W205), ki se pogosto predčasno odpove, Meyle pa nudi nekoliko izboljšano zamenjavo, katere menjavo so prikazali v preprostem in nadvse informativnem videu.

Večini mojstrov najbrž ni treba gledati videa, v katerem je natančno prikazan postopek menjave določene komponente. A ljudska modrost pravi, da se učimo skozi celo življenje in tu je odlična ter preprosta priložnost, da svoje znanje še nekoliko bolj izpopolnite. Videoposnetek pa je še posebej zanimiv zaradi dodatnih informacij o razlogih za odpoved prečnega vodila in prednosti izboljšanega nadomestnega dela, ki ga ponuja Meyle.

Meyle precno vodilo_5.jpg

Prekomerna obraba

Pogosto se zgodi, da se prava kakovost tovarniško vgrajenih komponent pokaže šele, ko se po cestah daljše obdobje vozi dovolj primerkov določenega modela avtomobila. Mercedesov razred C generacije W205, ki je na trgu od leta 2015 dalje, je pokazal pomanjkljivost šele čez čas, lastniki pa so jo v praksi izkusili skozi neprijeten hrup izpod pokrova motorja. Za težavnega se je izkazalo prečno vodilo sprednjega vpetja, pri katerem je do prekomerne obrabe prišlo v očesnem ležaju oziroma zglobu. Tega so za boljšo predstavo z razrezom »odprli« in pokazali kje prihaja do težave. Zaradi prevelikih sil se je izrabila plastična obloga, prišlo pa je tudi do drgnjenja kovine na kovino, kar je seveda povzročalo neprijeten hrup.

Meyle precno vodilo_3.jpg

Boljši od originala

Ker Meyle prisega na najvišjo kakovost, njihov nadomestni del Meyle-HD ni le enak originalu, pač pa celo izboljšan in bolj trpežen. Premer »očesa« v ležaju so namreč s 30 milimetrov povečali na 35 milimetrov in s tem poskrbeli za večjo vzdržljivost, ki bo zagotovila daljše obdobje uporabe brez okvare. Tudi svoj nadomestni del so v videu prežagali in tudi v praksi pokazali razliko med tovarniškim in njihovim izdelkom.

Meyle precno vodilo_2.jpg

Vredno ogleda

Verjamemo, da je večina mehanikov dovolj izurjenih, da se loti zamenjave prečnega vodila, a ogled videoposnetka (v nemškem in angleškem jeziku), pa tudi drugih, ki jih najdete na uradnem Youtube kanalu podjetja Meyle. Morda najdete namig, ki vam bo olajšal delo in se za povrh izognete napaki ali spregledanemu koraku, saj boste le tako poskrbeli za zadovoljstvo vaših strank!

Video si oglejte na spodnji povezavi.

[https://youtu.be/UifXv2diklo]