Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Menjalniki postajajo pametni

11.03.2020

Kia HMG ICT Connected Shift 1.jpg

Korejski avtomobilski velikan Hyundai-Kia je razvil pametni menjalnik (ICT Connected Shift System), ki s pomočjo predvidevanja informacijsko-komunikacijske tehnologije samodejno prestavlja v optimalno prestavo glede na ugotovljene vozne in prometne razmere. Kia in Hyundai nameravata novo tehnologijo uporabiti pri njunih prihodnjih modelih. Med razvojem sistema je bilo vloženih približno 40 prijav za podelitev patenta.

Medtem ko so tehnologije, ki se jih uporablja pri samodejnih menjalnikih (npr. Smart Drive Mode, ki je na voljo pri večini modelov Kia), odvisne od voznikovih želja, je pametni menjalnik prvi sistem, ki samodejno prestavlja glede na razmere na cestah in v prometu.

Informacije zbira in predeluje v realnem času

Pametni menjalnik uporablja inteligentno programsko opremo krmilne enote menjalnika (TCU), ki informacije zbira in predeluje v realnem času. Podatki so pridobljeni s pomočjo tehnologij: 3D navigacija z natančnimi zemljevidi cest in postavljenimi radarji za merjenje hitrosti ter radarski tempomat. 3D navigacija vsebuje informacije o nadmorski višini, naklonu, ukrivljenosti, številnih drugih elementih ter aktualnem stanju v prometu. Radar v vozilu zaznava hitrost in razdaljo do vozila spredaj ter ostalih vozil, spredaj nameščena kamera pa prinaša informacije z voznega pasu.

Naloga menjalnika je, da zmanjša nepotrebna prestavljanja in skrbi za večje udobje in manjšo porabo goriva. To lahko stori z uporabo vseh teh podatkov TCU in s pomočjo algoritma umetne inteligence predvideva optimalno prestavno razmerje v realnem času ter skladno s tem prestavlja. Ko na primer pričakujemo daljšo počasno vožnjo navzdol, radar pa ne zazna nobenih nepravilnosti v zvezi z vozilom spredaj, menjalnik zaradi znižanja porabe prestavi v prosti tek (neutral).

menjalnik.jpg

Manj zaviranj za manjšo obrabo zavor

Pri korejskem koncernu zagotavljajo, da je bilo na testiranjih s pametnim menjalnikom na zelo ovinkastih cestah število prestavljanj zmanjšano za 43 odstotkov v primerjavi z vozili brez tega sistema. Sistem prav tako zmanjša število zaviranj za 11 odstotkov ter tako zmanjša voznikovo utrujenost in obrabo zavor.

Pri naglih pospeševanjih, ki jih zahteva vključevanje na avtocestah, sistem samodejno prestavi na športni način (Sport Mode), kar izboljša pretočnost v prometu. Po vključevanju v promet vozilo samodejno prestavi v prednastavljeni način vožnje, kar omogoča varno in učinkovito vožnjo.

Poleg tega motor samodejno zavira ob umiku noge s stopalke za plin, ko zazna grbine za umirjanje prometa (t.i. ležeči policaji), cesto navzdol in odseke cest s spremenjeno omejitvijo hitrosti. Spremembe razdalje do vozila spredaj zaznava prednji radar, ki samodejno prilagaja prestavo, kar izboljša vozniško izkušnjo.

Povezal se bo tudi s semaforji

Pametni menjalnik bo v prihodnosti deležen tudi nadgradenj in sicer s še bolj inteligentno tehnologijo, ki bo omogočala komuniciranje s semaforji, pri čemer bo temeljila na tehnologijah LTE ali 5G, ter prepoznavala voznikove namere. Vse to bo privedlo do še učinkovitejšega prestavljanja.