Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Lexus predstavlja nove tehnološke rešitve

22.04.2022

Lexus-RZ-450e-18.jpg

Lexus je skupaj s povsem novim električnim športnim terencem RZ 450e predstavil tudi nekaj novih tehnologij, ki vam jih predstavljamo v članku.

RZ 450e je povsem novi električno-baterijski športni terenec in hkrati sploh prvi model znamke Lexus, ki je bil že od začetka zasnovan, zamišljen in razvit kot baterijsko-električno vozilo. Japonci pravijo, da je več kot le avto, saj gre za skupek novih tehnologij, ki izboljšujejo zmogljivost in užitek v vožnji.

Prvi model znamke Lexus z nadzorom štirikolesnega pogona direct4

Športni terenec RZ je opremljen s sistemom nadzora štirikolesnega pogona direct4, ki deluje na obeh električnih pogonskih oseh. To je ekskluzivna tehnologija znamke Lexus, ki nenehno uravnava oprijem vseh štirih koles ter intuitivno in brezhibno porazdeli pogonsko silo. Sistem uporablja senzorje krmilne enote za zbiranje, oceno in odzivanje na vrsto dejavnikov, vključno s hitrostjo vozila, kotom krmiljenja in silami. S temi izračuni uporabi ustrezen pogonski navor za vsako električno os posebej in ustrezno dozira oprijem. Navor sprednje in zadnje osi je mogoče prilagoditi od nič do 100 ali 100 do nič v milisekundah. To stori hitreje kot katerikoli mehanski sistem. Direct4 z boljšo komunikacijo med cesto in volanom izboljša tudi odzivnost volana.

Lexus-RZ-450e-66.jpg

One Motion Grip: prvi sistem elektronskega krmiljenja z opcijskim letalskim krmilom

Sistem elektronskega krmiljenja one motion grip je prav tako nova tehnologija, ki jo uvaja RZ. To je sistem brez mehanske povezave in volanskega droga. Namesto tega sistem uporablja električno povezavo za pošiljanje podatkov iz volana na kolesa. Rezultat sta takojšni odziv in natančnejši nadzor krmiljenja. Voznik bo opazil tudi manj nihanja volana pri vožnji po neravnih cestah, bolj stabilen nadzor in korekcijo ob bočnem vetru in odlično obnašanje na poševnih podlagah. Inženirji so zagotovili, da sistem vedno zagotavlja odličen občutek in povratne informacije ter ohranja močno povezavo med voznikom in avtomobilom. Na voljo so tudi procesorji in zasilno napajanje, če sistem izgubi glavno napajanje.

Metuljast volan

Opcijsko je sistem One Motion Grip opremljen z novim letalskim krmilom, ki nadomešča tradicionalni volanski obroč. Ta tehnologija zahteva od voznika manj napora pri krmiljenju: s samo 150-stopinjskim obratom letalskega krmila, ki je potreben za premikanje od ključavnice do ključavnice, ni potrebe po preprijemanju volana. Metuljasto obliko letalskega krmila so skupaj zasnovali profesionalni testni vozniki in rokodelski mojstri takumiji, ki so proučevali obliko in občutek pri vožnji. Poleg tega letalsko krmilo vozniku omogoča bolj odprt pogled na instrumentno ploščo in cesto. Oblikovalci znamke Lexus so lahko merilnike postavili višje in dlje, kot bi bilo mogoče z običajnim volanom, kar je zmanjšalo voznikovo potrebo po prilagajanju vidne linije.

Lexus-RZ-450e-14 (1).jpg

Panoramska streha z možnostjo zatemnitve

Avtomobil je opremljen s številnimi tehnološko naprednimi funkcijami. Opcijsko je na voljo panoramska streha. Steklo ima poseben nizkoemisijski premaz, ki odbija infrardeče sevanje in zmanjšuje sevalno toploto v sončnih dneh, hkrati pa v hladnih vremenskih razmerah pomaga ohranjati toploto v kabini. Streha ponuja tudi funkcijo električne zatemnitve, ki s preprostim dotikom v trenutku preklopi iz prozorne v neprozorno in tako prepreči neposredno sončno svetlobo. Posledično je manj potrebe po uporabi klimatske naprave za vzdrževanje udobne temperature. Prav tako ni potrebe po senčilu, kar prihrani težo. Na ta način tudi tovrstni detajli pomagajo pri zmanjševanju porabe energije in ohranjanju dosega avtomobila.

Lexus-RZ-450e-131.jpg

Sevalni grelniki

Novi sevalni grelniki so nameščeni v višini kolen pred voznikom in sovoznikom, pod volanskim drogom in spodnjo armaturno ploščo. Poleg grelnikov sedežev in ogrevanega volanskega obroča pripomorejo k hitrejšemu segrevanju kabine in delujejo kot topla odeja okoli nog. Tako kot pri panoramski strehi pomagajo pri varčevanju z energijo in zmanjšujejo obremenitev klimatskega sistema.

Lexus-RZ-450e-80.jpg

Tehnologija e-Latch s sistemom varnega izstopa iz vozila

Športni terenec RZ je opremljen s tehnologijo e-Latch. Gre za elektronski sistem za odpiranje vrat z enim dotikom. Njegovo delovanje je povezano s sistemom za nadzor mrtvega kota avtomobila, ki zagotavlja pomoč pri varnem izstopu, samodejno pa prepreči odpiranje vrat, če zazna vozila ali kolesarje, ki se približujejo od zadaj. To je prvi tovrstni sistem na svetu, ki naj bi pomagal preprečiti 95 odstotkov nesreč, ki jih povzroči nepričakovano in nenadzorovano odpiranje vrat. Na voljo je tudi digitalno vzvratno ogledalo, ki ga ne ovirajo potniki na zadnjih sedežih, vzglavniki in prtljaga. Omogoča neoviran pregled nad dogajanjem za avtomobilom, učinkvit pa je tudi ponoči v slabih vremenskih razmerah.