Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

LASER EXAMINER MERI OBRABO DISKOV IN PROFILA PNEVMATIK

28.01.2020

Varnost in udobje med vožnjo sta za voznike vse pomembnejša in nujnejša. Testi, ki jih je treba redno izvajati pri vozilu, vključujejo preverjanje stanja kolesnega sistema. Pri tem lahko priskoči na pomoč naprava za merjenje obrabe diskov in profila pnevmatik, ki jo ponuja Texa.

Laser examiner je majhno praktično orodje, ki objektivno izmeri obrabo zavornega diska na desetinko milimetra natančno, ne da bi bilo treba kolo odstraniti z vozila. Poleg tega je mogoče z uporabo preprostega adapterja izmeriti tudi obrabo profila pnevmatike. Texa ga je razvila v sodelovanju s podjetjem Brembo.

S pomočjo naprave lahko hitro in enostavno izvedete teste ter strankam zagotovite podrobno poročilo o stanju koles. Tako boste izvedli profesionalno storitev, ki vam bo pomagala obdržati stranko. Naprava zagotavlja dodano vrednost za avtomehanične in vulkanizerske delavnice ter hkrati pomembno prispeva k varnosti v cestnem prometu.

Merjenje obrabe zavornih diskov

S pomočjo naprave Laser examiner lahko enostavno in hitro preverite obrabo zavornega diska, ne da bi morali odstraniti kolo. Zaradi magneta, ki je vgrajen v sondo, jo samo prislonite k disku.

Ko pritisnete gumb, projicira laserski žarek transverzalno preko diska. Z dodatnim klikom zajame sliko, ki jo mikrokamera analizira. Laser examiner obdela meritve v realnem času in jih primerja z vnaprej definiranimi minimalnimi vrednostmi. Primerjava je tako numerična kot vizualna, kar zagotavlja mehaniku takojšnjo oceno.

Naprava ima zelo občutljiv merilni sistem z žiroskopom, ki uporabnika takoj opozori, če meritev ni bila pravilno izvedena, in zahteva, da jo ponovi. Zaradi podolgovate oblike in ergonomskega ročaja, zasnovanega za enostavno uporabo, je mogoče brez težav doseči zavorni disk ne glede na obliko litega ali železnega platišča.

Meritve obrabe pnevmatik

Tudi pnevmatike je treba redno preverjati, ali so obrabljene. Slabši profil namreč zmanjšuje stabilnost vozila, zaradi česar se lahko pnevmatika poškoduje in povzroči, da voznik v dežju izgubi nadzor nad vozilom zaradi akvaplaninga.Laser examiner ima posebno magnetno glavo, ki omogoča, da hitro izmerite preostali profil pnevmatike. Ko ga položite na pnevmatiko, projicira laserski žarek čez površino pnevmatike in opravi objektivno meritev. Meritev profila in obraba sta grafično prikazana v rezultatih.

Profesionalna storitev enostavna za uporabo

Za učinkovito preverjanje in obdelavo vseh informacij, ki jih dobite z meritvami diska in pnevmatik, je podjetje Texa razvilo programsko opremo za računalnike Windows ali Axone Nemo, ki jo lahko uporabite skupaj z napravo Laser examiner. Mehanik lahko s pomočjo enostavnega in intuitivnega grafičnega vmesnika hitro opravi objektivni preizkus »kolesnega sistema«.

Meni je razdeljen na tri funkcije: disk, pnevmatike in hitri pregled. Če mehanik izbere slednjega, lahko hitro preveri obrabo diska in profila, kar je še posebej uporabno pri sprejemu vozila, da lahko stranki predstavi stanje vozila ob prihodu v delavnico. Celotno poročilo lahko tudi natisne in ga preda stranki.

Natančen sistem za upravljanje

Programska oprema Laser examiner vključuje sistem za upravljanje, ki je pomemben za ohranjanje strank, saj strokovnjakom v avtomehanični ali vulkanizerski delavnici omogoča, da vse teste na diskih in pnevmatikah vodijo čim bolj učinkovito. Programska oprema pri tem ustvari popolno in vedno posodobljeno bazo podatkov o vozniku in stanju vozila, skupaj z vsemi rezultati opravljenih testov, ter omogoča načrtovanje vzdrževanja.

TEXA

Podjetje TEXA je bilo ustanovljeno leta 1992 v Italiji in je danes eno od vodilnih v svetu na področju oblikovanja ter proizvodnje diagnostičnih in telediagnostičnih orodij, analize izpušnih plinov in servisov klimatskih naprav za več blagovnih znamk. Distribucijska mreža podjetja TEXA je razširjena po vsem svetu. Prek svojih podružnic prodaja svoje izdelke v Braziliji, Franciji, Nemčiji, na Japonskem, v Veliki Britaniji, na Poljskem, v Rusiji, Španiji in ZDA. Trenutno je v podjetju TEXA po svetu zaposlenih približno 650 ljudi, med katerimi je 150 inženirjev in strokovnjakov, ki se ukvarjajo z raziskavami in razvojem. Podjetje TEXA je v preteklih letih prejelo številne nagrade in mednarodna priznanja, med drugim nagrado za inovacije na sejmu Automechanika Frankfurt (2010 in 2014), nacionalno nagrado za inovacije kot najbolj inovativno podjetje v Italiji, ki jo je podelil tedanji predsednik republike Giorgio Napolitano (2011), nagrado Irish Automotive Innovation Award (2014) in nagrado Golden Wrench v Moskvi (2015 in 2017). Leta 2015 je MIT Technology Review podjetje TEXA uvrstil med deset najbolj »prodornih« podjetij v Italiji. Leta 2016 je TEXA prejela nagrado Frost & Sullivan »European Value Vehicle Diagnostics Customer Value Leadership«. Vsa orodja TEXA so oblikovana, zasnovana in izdelana v Italiji na sodobnih avtomatiziranih proizvodnih linijah, ki zagotavljajo maksimalno natančnost. TEXA namenja posebno pozornost kakovosti svojih izdelkov in je pridobila certifikat ISO TS 16949, ki je posebej namenjen dobaviteljem originalne opreme v avtomobilski industriji.