Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Ko zamenjava ventilatorja ni dovolj

26.02.2021

vent.jpg

Prezračevalni sistem v avtomobilu je razmeroma preprost, a obenem lahko povzroči precej negodovanja in slabega počutja, v najslabšem primeru pa celo zmanjšuje varnost med vožnjo.

Neučinkovit prezračevalni sistem je še posebej očitna pomanjkljivost v spremenljivih pogojih med prehajanjem letnih časov. Takrat mora delovati še posebej uigrano in se odzivati na spremembe v temperaturi, vlagi in druge faktorje.

Ogrevanje, prezračevanje in klimatizacija

Pravijo mu sistem HVAC (Heating, Ventilation, Air Condition), skrbi pa za zagotavljanje primerne in prijetne temperature ter čistosti zraka v kabini. V sodobnih avtomobilih ti sistemi postajajo vse bolj kompleksni, a osnova ostaja enaka. Vseeno ob slabem delovanju ali okvari velja preveriti celoten sistem, saj se lahko napaka ali več njih skriva marsikje.

Ko ne deluje tako kot bi moral Razlogov za neučinkovitost prezračevalnega sistema v avtomobilski kabini je kar nekaj, praviloma pa marsikaj lahko ugotovimo že iz pretoka zraka skozi prezračevalno režo.

  • Če iz slednje zrak sploh ne piha, je razlog najbolj verjetno okvara motorja. To velja tudi, ko je tok zraka zelo šibek, iz reže pa se tudi kadi. Takrat je treba ventilator nujno odstraniti, saj gre za manjši požar, ki se lahko razširi na druge dele vozila, tudi v kabino.
  • Če pretok zraka ne reagira pravilno na položaj stikala za uravnavanje, gre za okvaro stikala.
  • Pojav, ko je pretok zraka ves čas maksimalen (ventilator dela le s polno močjo), pa je posledica okvare krmilnega elementa oziroma upora.

Ventilator kabina_1.jpg

Umazan filter in okvara krmilnega elementa

Slab pretok zraka je lahko posledica zamašenega kabinskega filtra, kar lahko zakrivi še dodatne posledice. Ker se krmilni element ali upor hladi prav s pretokom zraka v sistemu, je v tem primeru lahko izpostavljen velikim temperaturnim obremenitvam, kar ga poškoduje ali povsem uniči. Zato je treba ob servisiranju preveriti tudi stanje te komponente in jo po potrebi zamenjati. Ker je krmilni element zaradi svoje funkcije in lokacije izpostavljen rednim obremenitvam, svetujemo izbiro kakovostnega nadomestnega dela, ki mora seveda ustrezati originalni tovarniški specifikaciji.