Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Ko je samo vzmetenje pametnejše od vašega avtomobila

23.12.2022

Ferrari purosangue_1.jpg

Za vsak novi model znamke Ferrari praviloma velja, da ta s seboj prinaša tudi bogastvo tehnoloških rešitev, ki jih svet serijskih avtomobilov še ni videl. Tudi prvi športni terenec purosangue ni razočaral in je med drugim pokazal posebno aktivno vzmetenje.

Morda si mislite, da najsodobnejše tehnologije superavtomobilov nimajo nič s povprečno avtomehanično delavnico in na nek način imate prav. A to velja le za danes, jutri pa bo marsikatera zanimiva rešitev, ki jo danes pripisujemo ekskluzivnim modelom, prišla tudi v segment »ljudskih« avtomobilov. Vpogled v najsodobnejše in najboljše, kar ima avtomobilizem za ponuditi je torej vpogled v vaš jutri.

Ferrari purosangue_2.jpg

Ko so se pri Ferrariju lotili projekta svojega prvega športnega terenca, so se srečali s kar nekaj novimi izzivi, med katerimi je bil prav gotovo eden največjih vzmetenje. Nizki športniki namreč ne potrebujejo izdatnega hoda koles, zato so se s tem srečali prvič. Ker to legendarno italijansko podjetje stvari nikoli ne počne polovično, so tudi tu iskali najboljšo rešitev na trgu. Pri tem so izbrali podjetje Multimatic in skupaj ustvarili vzmetenje Ferrari Active Suspension Technology.

Pri naprednem aktivnem vzmetenju za blaženje udarcev skrbi precej zapletena konstrukcija, sestavljena iz brezkrtačnega 48-voltnega elektromotorja (tekočinsko hlajenega), dveha hidravličnih ventilov (enega za fazo kompresije in drugega za odboj) in zobniškega sklopa, ki prek osi blažilnika z navojem regulira optimalno moč udarcev. Z uporabo elektromotorja so zagotovili izjemno hitro odzivnost sistema, katerega reakcije so odvisne od navodil osrednjega nadzornega sistema. Slednji zbira podatke o vozni podlagi in drugih zunanjih vplivih, upošteva pa tudi način vožnje in še ogromno drugih ter s tem sproti ter izjemno hitro vnaša popravke v vzmetenje vsakega kolesa posebej.

Ferrari purosangue_3.jpg

Prednost sistema Multimatic ni le v odličnem delovanju in odzivnosti, ampak tudi v kompaktni zasnovi, ki ne zahteva dragocenega dodatnega prostora ter ne dodaja mase.