Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Kako pri menjavi črpalke znižati skupni strošek

31.07.2020

Nova generacija vodnih črpalk iz poprodaje še vedno delujejo tudi, če pride do blokade rotorja.

Vodna črpalka je eden ključnih delov hladilnega sistema, ki potiska hladilno tekočino skozi motor in ga s tem hladi. Brez pravilno delujoče črpalke tekočina zastaja v sistemu, zato hlajenje ni učinkovito. Če črpalka odpove, lahko to zaradi pregrevanja motorja privede do njegovih hudih poškodb.

Danski specializirani proizvajalec rešitev za hladilne sisteme Nissens Automotive je pravkar dal na trg nadomestnih delov novo generacijo električnih vodnih črpalk, ki so v celoti izdelane in testirane v skladu z zahtevami, kot veljajo za dobavitelje originalnih delov za prvo vgradnjo.

Nova skupina vodnih črpalk je sestavljena iz 35 izdelkov in vključuje tako pomožne kot glavne vodne črpalke ter s tem pokriva večino izmed najbolj prodajanih avtomobilov v Evropi.

Posebnost nove generacije je varnostna zasnova, ki omogoča, da se črpalka ne more pregreti niti v primeru, ko pride do popolne blokade rotorja. Če se to zgodi, črpalka takoj zmanjša amperažo in preide v stanje delovanja pri nižjem pritisku (low-pressure). Sestavni deli so narejeni iz plastičnih elementov najvišje kakovosti, konektorji in nosilci pa so enaki, kot jih uporabljajo izdelovalci originalnih črpalk. Prav tako kot to velja pri specifikacijah originalnih dobaviteljev, imajo tudi Nissensove črpalke dodane različne izolativne elemente, ki preprečujejo vibracije.

Enostavna montaža za nižji končni strošek

Ena od prednosti pa je po mnenju Nissensa tudi koncept "first fit". Opozarjajo namreč, da je pri ceni menjave vodne črpalke strošek same črpalke največkrat predstavlja le manjši del na končnem računu za stranko, glavnina pa odpade na delo. Nissensove črpalke so zato zasnovane tako, da omogočajo najlažjo mogočo namestitev. Po potrebi so skupaj s črpalko tako dodani že tudi ustrezni vijaki in tudi za specifični model potrebni nosilci, tako da serviser ne izgublja časa z iskanjem teh ključnih delov po drugih kanalih, učinkovitost delavnice pa je zato večja.


Nasveti za servisne delavnice:

  • Čas menjave vodne črpalke je običajno najdražji del vsakega popravila. Zato je treba vse potrebno orodje in dele zagotoviti že vnaprej.
  • Slabo delujoča vodna črpalka negativno vpliva na učinkovitost hlajenja, s tem pa motorju lahko povzroča veliko termalni stres.
  • Pričakovana življenjska doba črpalke se bo drastično znižala v primeru uporabe napačnega tipa hladilne tekočine, v primeru neustrezne menjave ali pa če do redne menjave sploh ne prihaja. Prav tako bo občutljive sestavne dele črpalke poškodovala kontaminirana hladilna tekočina.