Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Kako odpreti zataknjen pokrov motorja?

27.12.2020

Zaman vlečete vzvod za odpiranje motornega pokrova, ta pa še kar ne skoči navzgor? Zataknjen pokrov je mogoče odpreti na več načinov.

Velikokrat se zgodi, da mehanizem odpove oziroma se zatakne. To se dogaja pri različnih tipih mehanizmov od vzvoda, ki ga najdemo pri voznikovih nogah, do odpiranja motornega pokrova s pomočjo ključa, kar je bilo v preteklosti pogosto pri marsikateri znamki. Ne pozabite pa, da je treba pri nekaterih modelih za sproščanje pokrova ročico potegniti dvakrat.

A kaj storiti, ko se pokrov ne odpre? Haynes ima pet zlatih nasvetov, ki bi morali pomagati.

Pokličite še nekoga, da vam pomaga.

Ta oseba naj nežno, a čvrsto stisne navzdol motorni pokrov, medtem ko vi poskusite znova potegniti vzvod. Če je kabel zataknjen med ročico in kljuko, potem bi to lahko pomagalo, da se sprosti.

Ročno povlecite kabel.

Dobro si oglejte sprostilno ročico. Morda jo boste morali delno odstraniti, da boste zagledali nanjo pritrjen kabel. Previdno odstranite konec kabla od mehanizma, pri tem pa najbolje, da naredite fotografijo in si tako olajšate kasnejše sestavljanje. S kleščami močno povlecite kabel proti sebi. Če vam je ta postopek uspelo in se je pokrov motorja sprostil, potem je hkrati na mestu opozorilo, da kabel ne teče več gladko in ga je treba zamenjati. Lahko pa, da je napaka nastala v sami ročici, zato si podrobno oglejte tudi njo glede morebitnih poškodb ali obrabe.

Poskusite skozi rešetko za zrak.

Pri nekaterih avtih vam bo morda uspelo kar skozi zračno rešetko sprostiti mehanizem zaklepa z dolgimi kleščami ali podobnim orodjem.

Z njimi morate poiskati kljuko, na katero je navezan kabel. Povlecite to kljuko in pokrov bi se moral sprostiti. A bodite previdni, da pri tem postopku ne poškodujete motorne maske.

Dvignite avto

Zadnja možnost je, da v celoti dvignete avto. To je seveda treba narediti na varen način, najbolje z delavniškim dvigalom. Domači mojstri pa morajo na vsak način poskrbeti za varnost tako, da uporabijo zanesljivo hidravlično dvigalko in ob tem še podprejo s trinožnimi stojali.

Ko je avto pravilno zavarovan, poskusite z roko z notranje strani odbijača seči od spodaj navzgor do mehanizma za sproščanje. Potrebovali boste svetilko in verjetno tudi potrpežljivost.