Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Kako deluje FOTA?

19.12.2021

Renault1.jpg

Avtomobili so postali tako tehnološko napredni, da jih bomo med življenjsko dobo, tako kot pametne telefone, stalno posodabljali. Voznikom ne bo treba niti na obisk servisne delavnice.

Enota v okviru Skupine Renault, specializirana za razvoj programske opreme, se je posvetila prav posodobitvam na daljavo in na začetku leta 2020 zagnala projekt FOTA (Firmware Over The Air), ki omogoča posodabljanje vozil Skupine Renault na daljavo. Tehnologija FOTA je na voljo v mnogih modelih znamke Renault (twingo, clio, ZOE, captur, mégane itn.) preko multimedijske naprave Renault easy-link in poenostavlja izboljševanje vgrajenega operacijskega sistema ter nameščanje popravkov. Omogoča tudi vzdrževanje varnosti avtomobila na najvišji ravni. Vozniku omogoča tudi, da se izogne obisku servisa, saj se vse izvede na daljavo. To vsakomur prihrani nekaj časa in lastnikom avtomobila jamči notranji mir.

Renault3.jpg

Posodobitve FOTA, ki jih lahko sprejme vozilo, obsegajo širok razpon aplikacij. Kar zadeva multimedijsko opremo, na primer, lahko prinesejo nove vsebine, dodatne aplikacije ali izboljšave ergonomičnosti oziroma uporabniške prijaznosti vmesnika navigacijske naprave. Kar zadeva varnost, lahko optimizirajo delovanje sodobnih pomagal za vožnjo (ADAS) in določenih elementov vozila, kot je delovanje volana in zavornega sistema.

Varnost zagotovljena

Varnost je eden poglavitnih aspektov tovrstnega posodabljanja na daljavo. Gre za komunikacijski kanal, ki mora biti ustrezno zaščiten, da prepreči krajo podatkov, ali celo prevzem nadzora nad vozilom. Informacije, ki jih zbira vozilo, sistem v vsakem primeru prenesene v anonimni obliki. Vozniku nikdar ni treba potrjevati svoje identitete.

Renault4.jpg

Še ena prednost te tehnologije je, da posodobitve po načelu FOTA potekajo dobesedno »po zraku«, preko omrežja za mobilno telefonijo GSM. Konkretno to pomeni, da avtomobil samodejno prenese posodobitev, ko pa je ta pripravljena za aktivacijo, »e vozniku ob zaustavitvi motorja na zaslonu multimedijske naprave prikaže sporočilo. Ni mu treba storiti nič drugega, kot odobriti namestitev posodobitve, ki se bo lahko izvedla, ko bo že zapustil vozilo. V bistvu voznik nima nobenih skrbi, razen da potrdi sprejem posodobitve, kar bo v nekaterih primerih pomenilo nekaj minutno ohromitev vozila.