Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Kaj zares pomeni napis »brez vzdrževanja«?

08.07.2022

Poleti sicer na avtomobilski akumulator ne pomislimo prav pogosto, to je za večino zimska skrb. A se vseeno prav lahko zgodi, da zaradi peklenske vročine baterija odpove. Kako lahko poskrbimo, da do tega ne bi prišlo?

Vse pogostejši vročinski valovi se sicer za avtomobile ne zdijo škodljivi, a se visoke temperature močno vplivajo tudi na material. Vsak ve, kako vroča je kabina, če je avtomobil na soncu stal nekaj ur, enako pa velja tudi za komponente pod motornim pokrovom. Naj bo prevroče ali prehladno, akumulator je praviloma vedno na udaru. Zato je še toliko bolj pomembno, da je pred daljšo potjo v najboljši formi.

Zaprt sistem ni enako brez skrbi

Nekoč je bilo dolivanje destilirane vode v akumulator nekaj običajnega, saj smo s tem poskrbeli za daljšo dobo uporabnosti, a danes je večina novih akumulatorjev zaprtih, kar pomeni, da ne zahtevajo tovrstnega vzdrževanja. A se napis »brez vzdrževanja« nanaša le na ta del, ne pa na vse ostalo, kar lahko škoduje pri brezhibnem delovanju. Vsa ostala opravila, denimo redno čiščenje polov, kjer se včasih nabirajo nečistoče in sulfati, pa je treba redno opraviti. Zraven spada tudi preverjanje ustrezne pritrditve, saj v nasprotnem primeru lahko stresanje in premetavanje akumulator uniči, posledično pa povzroči tudi škodo avtomobilu. To namreč lahko privede do kratkega stika, kar nato povzroči poškodbe drugih komponent.

Krivec za prazen akumulator ni nujno dotrajan material, ampak je lahko težava v viru polnjenja. Dobro delujoč alternator je ključen, tako kot jermenica, ki mora biti ustrezno napeta, da učinkovito deluje. Znaki, daje nekaj narobe z jermenico alternatorja so cviljenje ob zagonu in med vožnjo, rahlo utripanje luči, prižgana lučka za akumulator, …

Kako do brezskrbnega dopusta?

Veliko ljudi med dopustom avtomobil le pakira in ga zopet zažene ob odhodu domov. Vsekakor je to lahko težava tudi za avtomobil, ki je v odličnem stanju, zato ga je dobro vsakih nekaj dni peljati vsaj na krajši sprehod. Še posebej pomembno pa je, da, če je le mogoče, zanj najdete osenčeno parkirišče, kjer ga celodnevno močno sonce ne bo trpinčilo. Vsekakor pa zaradi možnosti »utrjenega« akumulatorja velja nasvet, da se pred ponovnim zagonom motorja izklopi čim več elektronskih naprav in s tem razbremeni akumulator. Večina sodobnih pripomočkov v vozilih uporablja elektriko, kar pomeni, da ima oslabljen akumulator lahko težavo s preveliko obremenitvijo. Posledica je lahko težava pri zagonu, pa tudi povzročena škoda, ki se pozna šele kasneje, pri predčasni menjavi.