Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Kaj svetovati svojim prvim strankam z električnimi avtomobili?

01.08.2021

Dobra servisna ali katerakoli druga storitev je vedno pogojena s pravim odnosom tistega, ki jo izvaja. Zato je prav, da imate v svoji zakladnici znanja tudi nekaj dobrih nasvetov za lastnike električnih avtomobilov, katerih število se iz dneva v dan povečuje.

Električna prihodnost zdaj ni več le oddaljena obljuba, ampak hitro postaja neizogibna realnost. Zato se bo treba hitro prilagoditi, sicer bo vaše storitve potrebovalo vse manj strank. Za začetek je prav, če vašo zakladnico znanj in izkušenj nadgradite z osnovami dobrega ravnanja z električnim avtomobilom, ki zagotavlja čim daljšo življenjsko dobo pogonske baterije. Prav ta je namreč tista, ki bo pod črto odločala o smiselnosti uporabe vozila ali zamenjavi za novega.

Kako bo baterija ostala pri moči?
  1. Prvo pravilo, ki ga morda poznate že od drugih naprav, je premišljeno polnjenje baterije oziroma bolje rečeno vzdrževanje napolnjenosti. Bateriji najbolj »godi« stanje okoli polovične napolnjenosti, kar pomeni, da se ji dela veliko uslugo, če se stanje čim več časa vzdržuje nekje med 30 in 70 odstotki napolnjenosti.

  2. Z zgornjim je povezan tudi naslednji nasvet, a gre tokrat za način polnjenja. Hitro polnjenje na polnilnicah z enosmernim tokom (DC) je zagotovo najbolj priročno, obenem pa najbolj obremenjuje baterijo. Zato je smiselno takšen način polnjenja izvajati le, ko je to neizogibno in če je le mogoče, ne več kot v tridesetih odstotkih polnjenj.

  3. Zdaj je že jasno, da bateriji najbolj škodujejo ekstremi, med temi pa veliko vlogo igrajo tudi temperature. Optimum za baterije je namreč okoli 21 stopinj Celzija. Če za zimski mraz velja, da trenutno negativno vpliva le na kapaciteto baterije in hitrost polnjenja, pa visoka poletna vročina lahko povzroči stalne posledice.

  4. Če je avtomobil zelo veliko v uporabi, denimo za poslovno rabo ali pa pri posamezniku, ki dnevno prevozi veliko kilometrov, je priporočljivo, da se mu enkrat na teden privošči počitek. Avtomobil naj z okoli 50-odstotno napolnjenostjo baterije en dan miruje.