Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Izbira najboljše masti za ležaje

13.10.2024

Kako namazati ležaje koles vašega vozila in katero mazivo uporabiti? SKF ima nekaj uporabnih nasvetov.

Nepravilna namazanost sestavnih delov je glavni vzrok za odpoved ležaja. Pomanjkljivo mazanje, obrabljena mast in uporaba napačnega maziva povzročijo 36 % vseh odpovedi kolesnih ležajev, ugotavljajo pri enem najbolj znanih proizvajalcev ležajev na svetu, podjetju SKF. Da imajo njihove besede težo, govori podatek, da skoraj 98 odstotkov evropskega voznega parka uporablja ležaje, ki jih dobavlja SKF.

Čeprav naj bi bili ležaji narejeni tako, da vzdrževanje ni potrebno in da naj bi zdržali celotno življenjsko dobo vozila, pa različne zunanje okoliščine in potreba po podaljšanju življenjske dobe vozil zahteva tudi redno preverjanje in po potrebi vzdrževanje ležajev.

Zakaj ležaji potrebujejo mast?

Mast je mazivo, ki ima lastnosti poltrdne strukture. Njena najpomembnejša lastnost je, da zagotavlja korozijsko zaščito in mazalni učinek.

Zaradi določenih obremenitev in iztrošenosti pa se lahko začne obnašati kot tekočina in odteče iz notranjosti ležaja.

Za preprečevanje zgodnje odpovedi ležajev je ključnega pomena, da izberete pravo mazivo in tako zagotovite pravilno delovanje.

Pri izbiri masti je treba vedno upoštevati viskoznost olja, konsistenco, vrsto zgoščevalca in namen uporabe.

Kako je narejena mast za ležaje?

Mast lahko opišemo kot »zgoščeno olje«, saj se običajno proizvaja z uporabo oljne osnove, ki ji dodajo zgoščevalce in dodatke.

Uporablja se mineralna ali rastlinska olja, ki imajo lastnosti poltrdne strukture in lahko tečejo kot tekočina. Najpomembnejša lastnost masti pa je, da zagotavlja zaščito pred korozijo in mazanje.

Pri izbiri masti je treba upoštevati viskoznost olja, konsistenco, vrsto zgoščevalca in namen uporabe.

Kakšna naj bo mast za ležaje koles?

Uporaba univerzalne masti lahko škodi, če ni posebej primerna za ležaje. Pri SKF tako za kolesne ležaje ponujajo posebno mast, ki je temperaturno stabilna pri temperaturah vse do 220 stopinj Celzija, hkrati pa omogoča zaščito in učinkovito mazanje tudi v mokrih pogojih.

Pri SKF so razvili posebno kolekcijo masti za različne aplikacije. Različne masti strankam omogočajo, da najdejo takšno, ki najbolj ustreza tipu ležajev in njihove uporabe.

Kako namazati ležaje koles?

SKF priporoča, da pri mazanju ležajev mast enakomerno razporedite po prostem prostoru med valjčki in obroči ležajev. Ležaje je treba vrteti ročno, dokler niso vsi notranji deli enakomerno prekriti. Za večje ležaje, na primer pri tovornjakih, SKF ponuja naprave za nanos masti, s katerimi se mast enakomerno razporedi po vseh elementih ležaja.

Foto: SKF