Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Inovativni sistem toplotne črpalke

20.06.2020

digital-1920x1080-energy-efficient_heat_pump (1).jpg

Korejska proizvajalca vozil Kia Motors Corporation in Hyundai Motor Company sta razvila inovativni sistem toplotne črpalke, ki ju bosta uporabljali pri svojih električnih vozilih (EV) z namenom podaljšanja dosega pri nizkih temperaturah.

Toplotna črpalka se ponaša z inovacijo, ki z izkoriščanjem odpadne toplote greje kabino in tako maksimizira razdaljo, ki jo lahko električna vozila prevozijo z enim polnjenjem.

Stabilen doseg pri nizkih temperaturah

Novi sistem uporablja odpadno toploto različnih električnih delov za doseganje maksimalnega dosega EV-ja v zimskih razmerah. Te inovacije pomenijo, da lahko električni avtomobili voznikom nudijo stabilen doseg tudi pri nizkih temperaturah, ko električna običajno doživljajo občuten padec dosega brez dodatnega polnjenja.

05 SLO (1).png

Toplotna črpalka, ki vsebuje kompresor, uparjalnik in kondenzator, uporablja odpadno toploto, ki jo oddajajo električne komponente vozila in reciklira to energijo za bolj učinkovito ogrevanje kabine.

Sistem uporablja toploto, ki jo te komponente ustvarjajo, za uparjanje hladilnega sredstva in spremembo iz tekočega agregatnega stanja v plin. Plin pod visokim pritiskom se s pomočjo kompresorja in kondenzatorja spreminja nazaj v tekočino. Ta proces ustvarja dodatno toplotno energijo, ki jo pridobiva toplotna črpalka in se uporablja za ogrevanje kabine.

10-SLO (1).png

Shranjena energija izboljša učinkovitost prezračevalnega sistema ter ga nato predela za čimbolj učinkovito ogrevanje kabine in zmanjšanje porabe baterije. Z zmanjšanjem obremenitve baterije toplotna črpalka zmanjša porabo energije prezračevalnega sistema ter tako poveča doseg električnega vozila.