Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Pol leta preizkušanja diagnostičnih testerjev Foxwell

14.10.2022

V kratkem želim kupiti profesionalni tester za diagnostiko vozil. Katerega izbrati, da ni predrag?

O tem smo se pogovarjali z Damjanom Velovom, strokovnjakom za diagnostiko iz tehnično-servisne službe GMT.

Velov je na različnih modelih avtomobilov različnih znamk pol leta preizkušal diagnostična testerja Foxwell i70ProS in Foxwell i80Max. Odgovore na najpomembnejša vprašanja pred nakupom naprave, zasnovane za mehanike in ustvarjene za optimalno diagnozo, je tako podal iz prve roke.

Ali so Foxwellove naprave primerne za vse mehanike, tudi tiste, ki želijo diagnosticirati najbolj zahtevne napake? Zagotovo. Med polletnim testiranjem sem Foxwellova diagnostična testerja i70ProS in Foxwell i80Max uporabil na 150 avtomobilih različnih modelov in proizvajalcev vozil. Gre za univerzalno profesionalno diagnostično napravo, zato sem lahko z njo ugotavljal napake na več kot 95 % voznega parka, ki ga imamo v Sloveniji.

Ali po polletnem preizkušanju Foxwellovo diagnostično napravo lahko primerjate z dražjimi napravami, kot je Boscheva, in drugimi, ki jih pri svojem delu najpogosteje uporabljajo mehaniki? Na vsak način. Gre za zelo konkurenčni izdelek z zelo razširjenim diagnostičnim programom in je popolnoma primerljiv z veliko dražjimi diagnostičnimi orodji, ki so na trgu.

Foxwellove naprave torej stanejo manj, lahko govorimo o nizkocenovnikih? Kako se nizka cena pozna pri kakovosti? Odgovor je ne, ni nizkocenovnik, ko govorimo o zmogljivostih programske opreme in diagnostike. Manjka kanček dodelanosti, a to v nobenem primeru ne ovira dela z napravo.

Preizkušali ste dve profesionalni Foxwellovi napravi, in sicer i70ProS in Foxwell i80Max. Kateri sta bistveni razliki med napravama? Model Foxwell i80 Max omogoča več, na primer priklop osciloskopa, omogoča tudi zmožnost pass-thru in kodiranje oziroma zamenjavo krmilnih enot, v nekaterih primerih celo posodobitev programske opreme. Ima tudi večjo tablico z večjim zaslonom. Drugih večjih opaznih razlik med napravama nisem zaznal.

Ali mehanik za svoje delo potrebuje obe napravi ali je dovolj ena? Dovolj je ena. Njegova naloga je le, da se glede na svoje želje in potrebe odloči, ali potrebuje nekoliko dražji in malo bolj zmogljiv tester ali i70ProS zadosti vsem njegovim potrebam po odkrivanju napak.


Foxwell - kaj je to za eno podjetje?

Foxwell je globalni dobavitelj avtomobilskih diagnostičnih izdelkov, storitev in rešitev na poprodajnem trgu. Imajo bogato znanje in številne tehnološke inovacije s širokim portfeljem ponudbe, ki vključuje bralnike kod napak OBDII, skenerje, diagnostične sisteme in druga orodja za opravila v servisnih delavnicah. Znani so po intuitivni tehnologiji, kar omogoča uporabnost tako za lastnike kot profesionalce. Hkrati dajejo poudarek na dostopnih cenah in tehničnih novostih, ki so na trgu hitreje kot pri tekmecih.

Ob tem velja omeniti, da Foxwell strankam svojih naprav zagotavlja triletno brezplačno posodabljanje in osveževanje baz podatkov z novimi vozili.

Ekskluzivni dobavitelj Foxwell naprav za Slovenijo je podjetje GMT.


Ali obstajajo tudi diagnostike Foxwell za navdušence oziroma hobi uporabnike? Katere diagnostične naprave priporočate in kako zmogljive so? Proizvajalec diagnostičnih naprav Foxwell ima v svoji ponudbi tudi orodja, namenjena hitrim servisom, to je naprava i50Pro, ter orodja, namenjena navdušencem za domačo uporabo, ki bi radi sami ugotovili, za kakšno težavo gre, ko na armaturni plošči zasveti opozorilna lučka.

Katere bistvene funkcije omogočata diagnostična testerja, ki ste ju preizkušali? Funkcij je ogromno, a bi izpostavil le nekaj trenutno najbolj zanimivih za uporabo v mehaničnih delavnicah. To so regeneracije, DPF, ponastavitev sistema za AdBlue, funkcija za vpis injektorjev, ponastavitev servisnih intervalov, funkcija za zamenjavo zavor pri vozilih z električno ročno zavoro, adaptacije EGR ventilov, turbine, senzorjev pospeška, nastavitev kota volana in še veliko več ...

Kako lahko z napravo organiziramo bazo podatkov? Možnosti je več. Lahko urejamo baze podatkov in zgodovino ali ustvarimo lastno bazo vozil. To pomeni, da lahko to naredimo pod posameznim imenom, ki ga nato najdemo na podlagi podatkov VIN (avtomatsko) ali registrske številke vozila. Tisti, ki tega ne bi želeli urejati, lahko vozilo v bazi poiščejo po zadnjih vnosih (150 vozil), datumu, proizvajalcu vozila ali preverijo, katere napake je vozilo imelo, tudi če vozila nimajo v delavnici.

Kateri operacijski sistem je naložen na diagnostični napravi? Naprava je zaradi razširjenosti, preproste uporabe in hitrosti opremljena z operacijskim sistemom Android.

Je naprava zapletena za uporabo? Kakšna je možnost grafičnega prikaza, izbire parametrov, skupine parametrov? Naprava je zelo preprosta za uporabo, hkrati je zelo pregledna, pohvalim lahko odlične grafične prikaze, ki so narejeni tako, da mehanik nikoli ni v dvomih. Kar zadeva parametre, ima mehanik več možnosti, na primer prikaz v številkah, zbirno po skupinah. Parametri so vezani po skupinah na izpuhe, vbrizg, temperature. Imamo možnost prikazov več grafov s po enim parametrom ali en graf z več parametri, kar diagnozo še olajša in naredi bolj pregledno.

Kako je s podporo za električne avtomobile, hibride in priključne hibride? Diagnostika podpira tudi celoten sklop elektrificiranih vozil. Kot zanimivost naj povem, da naprava omogoča tudi diagnostiko na vozilih znamke Tesla.

Koliko predznanja avtomobilske mehanike moramo imeti, da lahko diagnosticiramo napako? Dovolj je že, da mehanik oziroma nekdo, ki ga zanima avtomobilska tehnologija, pozna delovanje sistemov in podsistemov v vozilu. Glede na to da si vsak lasti pametni telefon uporaba same diagnostike ne bo predstavljala težav.

Kakšno podporo Foxwell nudi mehanikom pri izobraževanju in odpravi napak? Seveda nobeno orodje ni popolno, niti to ne. Je pa pozitivno, da je odziv na reševanje napak v napravi zelo hiter. Ob robu zaslona je ikona, ki omogoča snemanje protokola, in če neka zadeva ne deluje, proizvajalcu preprosto pošljemo datoteko. Ta bo težavo preučil in odpravil napako. Težave so bile praviloma odpravljene ob naslednji posodobitvi.

Kako v praksi potekajo posodobitve naprave? Posodobitve potekajo vsak teden, in sicer brezžično, s povezavo Wi-Fi.

Kako deluje brezžična povezava? Ste imeli težave z vzpostavitvijo oziroma povezavo? Povezava poteka brek Bluetootha. Težav v pol leta nisem zaznal.

Katere jezike je treba obvladati, da lahko uporabljaš Foxwellovo diagnostično napravo? Slovenskega jezika ni, treba je obvladati katerega od številnih svetovnih jezikov, na primer angleščino, nemščino ali italijanščino. Tisti, ki ne zna tujih jezikov, se bo lahko zanašal na aplikacijo, ki za lažjo uporabo vse sproti prevaja v slovenski jezik.

Koliko časa zdrži baterija, preden se izprazni, in koliko časa traja polnjenje baterije naprave? Baterija je zdržala večji del delavnika, polnjenje s priključkom USB pa poteka hitro.

Foto: GMT