Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Inovativna Shaefflerjeva tehnologija za električna vozila

16.06.2023

Schaeffler lezaj_1.jpg

Troredni kroglični ležaji TriFinity in zasnova centrifugalnega diska nudita večjo togost in daljšo življenjsko dobo kot standardni dvoredni ležaji. Nova zasnova omogoča tudi precejšnje zmanjšanje premera ležaja.

Inovativne rešitve ležajev igrajo ključno vlogo pri trajnostni mobilnosti, saj pogonske sklope in sisteme podvozja delajo energetsko bolj učinkovite. Pri elektrificiranih vozilih se namreč vsak delček prihranjene energije pretvori v večji doseg. S tem se intenzivno ukvarjajo tudi pri globalnem avtomobilskem in industrijskem dobavitelju Schaeffler, kjer razumejo velik potencialni vpliv inovativnih ležajev. Zato so ustvarili dve inovaciji, zasnovani posebej za električna vozila: troredni kolesni ležaj TriFinity in visoko učinkovit kroglični ležaj s centrifugalnim diskom.

Schaeffler lezaj_2.jpg

TriFinity: tri ležajne vrste za največjo modularnost

TriFinity je troredni kolesni ležaj, zasnovan za uporabo v elektrificiranih pogonskih sklopih. Ta ni večji od standardnih krogličnih ležajev z dvema vrstama, a lahko prenese celo večje osne obremenitve, hkrati pa ponuja znatno daljšo življenjsko dobo in izboljšano togost. Poleg tega inovativna oblika krogličnih ležajev zagotavlja alternativo konusnim valjčnim ležajem. Prehod s konusnih valjev na kroglice vodi do pomembnih izboljšav tornega navora in togosti, kar ima za posledico 0,7-odstotno zmanjšanje porabe električne energije na vozilo v preskusnih ciklih FTP75. TriFinity omogoča tudi zmanjšanje velikosti kolesnih ležajnih enot z manjšimi premeri posamežnih ležajev in s tem zmanjšano trenje ležajev in tesnil, optimizirano težo ležajev, in manjši ogljični odtis. Pri enakih dimenzijah zmanjša težo ležaja, hkrati pa omogoča prenos do 50 odstotkov več pogonskega navora. Prav tako je lažja namestitev ležaja, medtem ko so manjše tudi emisije hrupa v električnih vozilih.

Visokozmogljiv kroglični ležaj za večjo učinkovitost in največjo življenjsko dobo

Schaefflerjev novi kroglični ležaj s centrifugalnim diskom je visoko zmogljiv, glede trenja optimiziran in trajnosten izdelek za uporabo na področju elektromobilnosti. Združuje prednosti zasnove z odprtim in zaprtim ležajem. Z 0,3 Nm manjšim trenjem in zmanjšanjem emisij CO2 za približno 0,1/km na ležaj je visoko učinkovit kroglični ležaj s centrifugalnim diskom pametna, a preprosta rešitev, ki ima velik vpliv na splošno zmogljivost. Ima desetkrat daljšo življenjsko dobo kot odprt ležaj in predstavlja znatno zmanjšanje stroškov.