Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Inovacija, ki jo nosimo v žepu, je pred 20 leti spremenila avtomobilski svet

25.01.2022

5-2021 - Story Renault - Hands-Free Card_ 20 years of innovation in the palm of your hand.jpeg

Renaultov inženir je med bivanjem v hotelu pred več kot dvema desetletjema prišel na novo zamisel. Med odklepanjem vrat hotelske sobe je razmišljal, zakaj ne bi običajnega avtomobilskega ključ nadomestili s kartico za prostoročno odklepanje vozila.

Danes brez prostoročnega vstopa v avto ne gre več

Danes je jasno, da je prostoročna kartica uporabo avtomobilov znatno olajšala. Prvi so si jo zamislili pri Renaultu pred dobrimi 20 leti. Vse se je sicer začelo leta 2001. Tega leta je Renault začel prodajo lagune II, kombi limuzine, ki je obetala utelešenje modernega »avtomobila življenja« za 21. stoletje. Vendar so njeni snovalci menili, da ji manjkata še en ali dva kanca inovativnosti. Bernard Dumondel, vodja projekta Laguna II, je prenočil v hotelu v Luksemburgu. Ob uporabi magnetne kartice za odpiranje vrat hotelske sobe ga je prešinilo: zakaj ne bi običajnega avtomobilskega ključa nadomestili z brezstično kartico? Tako se je porodila zamisel o prostoročni kartici. Svojo zamisel je v prototipni obliki predstavil direktorju programa in potem zanjo navdušil cel izvršni odbor Skupine s takratnim glavnim izvršnim direktorjem Louisom Schweitzerjem vred. Projekt je bil sprejet in patentna prijava vložena.

4-2021 - Story Renault - Hands-Free Card_ 20 years of innovation in the palm of your hand.jpeg

Minimalistično plastično ohišje prostoročne kartice skriva dovršeno elektronsko jedro. To je programirano, da se neprestano »pogovarja« z avtomobilom, kateremu pripada.

Ob približanju avtomobilu kartico zaznajo po vsem vozilu razporejeni sprejemniki-oddajniki. Ko avtomobil preverja zaznano kartico, se le-ta odzove s pošiljanjem radijskega signala s kodo za dostop. Če avto kodo prepozna, odklene vrata. Vse to traja le pičlih 80 milisekund. Ko oseba s prostoročno kartico izstopi iz avtomobila, računalnik v rednih časovnih razmikih preverja prostoročno kartico, da bi preveril, če je še vedno v bližini. Ko se kartica ne odzove več, računalnik zaukaže zaklepanje vseh vrat.

6-2021 - Story Renault - Hands-Free Card_ 20 years of innovation in the palm of your hand.jpeg

Prva kartica ni bila popolna Prva različica prostoročne kartice je bila žrtev nekaterih tehničnih pomanjkljivosti. Njen signal so kaj lahko zadušile ali zmotile naprave v bližini, na primer neonske svetilke v parkirni hiši. Renaultovi oblikovalci in inženirji so zato »zasnovo kartice popolnoma predelali, da so lahko kasneje ponudili še bolj zmogljivo različico.

9-2021 - Story Renault - Hands-Free Card_ 20 years of innovation in the palm of your hand.jpeg

Kaj so izboljšali? Zagotovili so dodatno vodotesnosti prostoročne kartice. Mnogi uporabniki so imeli smolo, da so kartico pozabili v žepu hlač ali jopičev, da so tako končale v pralnem stroju. Okrepili so ohišja. Še ena nesrečna navada je bilo shranjevanje kartice v zadnjem žepu hlač, zaradi česar so nehote tudi sedeli na njih. Omogočili so možnost izklopa samodejnega odklepanja ob približanju preko osrednjega računalnika avta. Pranje avtomobila je kmalu postalo nočna mora za uporabnike, ki so imeli kartico ves čas pri sebi. Ob premikanju okrog avtomobila se je ta namreč nenehno zaklepal in odklepal. V kartico so skrili zasilni ključek, s katerim je bilo možno ročno odkleniti vrata avtomobila, če se je izpraznila baterija. S kartico so celo olajšali obisk servisnih delavnic. Da bi kupec pridobil čas pri diagnosticiranju njegovega avtomobila na servisu, prostoročna kartica pomni serijsko številko avtomobila, njegovo registrsko številko, naslov lastnika, opremljenost, skupno število prevoženih kilometrov in celo tlak v pnevmatikah. Postala je nekakšen »potni list avtomobila«.

2-2021 - Story Renault - Hands-Free Card_ 20 years of innovation in the palm of your hand.jpeg

Renault sodeloval z Valeom

Kot zanimivost lahko zapišemo, da je prvo različico leta 2001 izdelal dobavitelj Valeo. V letu 2007 je Renault prešel na »magično« kartico. Voznik, ki je imel kartico pri sebi, je samo prijel ročaj vrat in avtomobil se je samodejno odklenil. Reže za kartico v notranjosti ni bilo več. Leta 2015 je Renault s predstavitvijo novega espaca predstavil preoblikovano in zmogljivejšo različico prostoročne kartice. Z njo je bil uveden tudi nov pozdravni niz svetlobnih in zvočnih znakov.

V letu 2019 je poimenovanje »prostoročna« pričelo veljati v polnem pomenu. Zaklepanje in odklepanje avtomobila je povsem samodejno ob približanju ali oddaljevanju kartice.

V letu 2022 bo novi povsem električni megane E-tech electric prostoročno izkušnjo povedel še dlje. Zahvaljujoč bolj učinkovitim antenam in 360-stopinjski pokritosti je nosilec kartice zaznan ne glede na to, kje ob avtomobilu se nahaja. Pozdravni niz se sproži, ko se približa vozilu, ob tem pa s karoserijo poravnani ročaji vrat samodejno izskočijo in samodejno se odklene tudi loputa vtičnice za polnjenje.