Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Rešitev za doslej nerešljiv problem

29.11.2020

Mikroplastika je ena največjih groženj našemu okolju in zdravju, saj ti mali delci onesnažujejo naše vodne vire in morja. Malo znano pri tem je, da so za kar deset odstotkov vse mikroplastike na svetu odgovorne pnevmatike.

Med vožnjo se pnevmatike vseskozi po malem obrabljajo in med tem v okolje spuščajo škodljive mikroskopske delce. Samo v ZDA se zaradi tega vsako leto nabere dva milijona ton, v Evropi pa pol milijona ton delcev, ki nenadzorovano prodrejo v okolje ter povzročajo velikansko škodo. Doslej za gumarski delež pri tej velikanski ekološki katastrofi ni bilo rešitve, a kot kaže se zna to v kratkem spremeniti.

Skupina študentov iz Kraljevega kolidža iz Londona in Kraljevega umetnostnega kolidža je izdelano napravo, ki je sposobna zbirati odpadne delce, ki jih pnevmatike oddajajo med vožnjo. Inovacija deluje s pomočjo statične elektrike, ki »pobira« delce, pri tem pa ji pomagajo tudi zračni tokovi. Kot trdijo avtorji izuma, naj bi ta pobral vse do 60 odstotkov trdih delcev PM2.5 in PM10 iz okoliškega zraka.

Sama naprava je sestavljena iz posebnih plošč, ki privlačijo omenjene trde delce in jih zbirajo za potencialno nadaljnjo uporabo. Material je namreč primeren za razne aplikacije, med drugim tudi izdelavo črnila. Tudi to je bil pomemben del koncepta, ki je prepričal komisijo prestižne nagrade Jamesa Dysona (slavni izumitelj, med drugim tudi oče istoimenskega sesalca), da je avtorjem podelila glavno nagrado.

Kot so dejali člani žirije nagrad, je ideja toliko bolj navdušila zaradi svoje preprostosti in potencialnega učinka, ki ga ima lahko na okolje. Emisije pnevmatik so namreč izjemno velik problem, ki za razliko od vse čistejše pogonske tehnike, ni imel resnega načrta rešitve. Pri tem gre za zelo majhne delčke, ki lahko zaidejo v človeška pljuča z dihanjem ali pa pridejo v telo prek prehrambene verige.

Te težave prihod »čistejših« električnih vozil ne bo odpravil, saj mnogi opozarjajo, da se bo stanje še poslabšalo. Električna vozila so namreč težja in zato še bolj intenzivno izrabljajo pnevmatike, ter s tem okolju na tem področju povzročajo še večjo škodo.