Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Elektronski skener poškodb na avtomobilski zunanjosti

06.06.2020

skener1.jpg Visokotehnološki skenerji omogočajo veliko bolj učinkovito dokumentiranje poškodb, ki je na vozilih nastala ob nezgodah ali pa zgolj med vsakdanjo uporabo.

Tovrstne skenerje uporablja tudi nemška agencija za ugotavljanje kakovosti TÜV Rheinland. Poleti leta 2019 so prevzeli zagonsko specialistično podjetje za razvoj skenerjev Adomea iz Bochuma, kjer so razvili sistem za avtomatizirano ugotavljanje poškodb na avtomobilski pločevini z nazivom MIKo (Mobiles Identifikationssystem für Kraftfahrzeugoberflächenfehker – mobilni identifikacijski sistem za zunanje površine vozil).

skener2.jpg Podatke obdela v eni minuti

Natančna slika avtomobila Skener MIKo manj kot v minuti izdela natančno sliko celotnega avtomobila z vsemi podrobnostmi in je denimo zelo učinkovit tudi pri poškodbah, kakršne nastanejo kot posledica toče ali vandalizma, ko je avtomobil popraskan. Skener je uporaben tudi za primerjavo avtomobilov ob vrnitvi z leasinga ali najema ali pa ob uporabi v velikih flotah, kjer se v hitrih presledkih izmenja veliko voznikov.

Matthias Schubert iz TÜV Rheinland pravi, da so poškodbe na karoseriji običajno opravljali "ročno", pri čemer je pogosto prihajalo do napak. Novi sistem deluje občutno hitreje in je manj podvržen napakam.

skener3.jpg Razvoj gre naprej

Tehnični pripomočki kljub temu vsaj še nekaj časa ne bodo nadomestili dela strokovnih izvedencev, ki bodo še naprej odgovorni za določanje dejanske škode. Vendar pa se razvoj nadaljuje prav v smeri ugotavljanja in ocenjevanja škode, vsaj ko gre za manj sporne primere.