Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

BEV, EREV, PHEV, FCEV - poznate razlike?

15.03.2022

Ko gre za avtomobile z alternativnimi pogonskimi sklopi, običajno uporabljamo kratice BEV, EREV, PHEV ali FCEV. Te pravzaprav zelo natančno opišejo, kakšna tehnologija se skriva pod pločevino avtomobila.

BEV – električni avtomobili

Kratica BEV (Battery Electric Vehicle – električno vozilo z baterijami) označuje osnovno obliko električnega avtomobila. Poganja ga elektromotor, ki vso energijo črpa iz elektrike, shranjene v baterijah. Te so v električnih avtomobilih najbolj pogosto litij-ionske (Li-Ion). Z različno močnimi polnilniki (ti lahko uporabljajo enosmerni, DC ali izmenični tok AC) se polnijo iz javnega električnega omrežja, precej energije se lahko pridobi tudi z regeneracijo – pretvorbo zavorne energije avtomobila v električno. Dosegi električnih avtomobilov so sicer odvisni predvsem od kapacitete baterij, v zadnjem času v najbolj zmogljivih segajo že čez 500 kilometrov.

HEV – hibridni avtomobili

Pri hibridnem avtomobilu gre za kombinacijo električnega in avtomobila z motorjem na notranje zgorevanje. Največkrat je bencinski, lahko tudi dizelski. Običajno gre za vzporedne hibride, kar pomeni, da lahko glede na režim vožnje vlogo pogonskih enot opravljata eden, drugi ali oba motorja skupaj, lahko pa tudi za zaporedne, pri katerih bencinski motor pretežno skrbi za tvorbo elektrike za napajanje pogonskega elektromotorja. Zaradi visokega navora elektromotorjev motorji na notranje izgorevanje pretežno delujejo v območju največjega izkoristka goriva, kar se odraža predvsem v manjši porabi goriva in nižjih izpustih škodljivih snovi.

PHEV – priključni hibridi

Priključnohibridni avtomobili so hibridni avtomobili z močnejšo baterijo. To je mogoče napolniti iz omrežja, kar se odraža v povečanem električnem dosegu, ki običajno znaša 50 kilometrov ali več. PHEV je odličen za vse, ki imajo veliko res kratkih poti, ko lahko pretežno vozijo na elektriko, hkrati pa precej poti, ki presegajo zmogljivosti EV.

FCEV – električni avtomobili s pogonom na gorivne celice

Električni avtomobili s pogonom na gorivne celice elektriko pridobivajo v gorivnih celicah na kemični način s cepitvijo molekul vodika na protone in elektrone. Vodikovi protoni preidejo skozi membrano, kjer se s kisikom iz zraka vežejo v vodo, sproščeni elektroni pa tvorijo električni tok, ki se shrani v baterijah in poganja elektromotor avtomobila. Izpušne pline tvori čista vodna para. Prednost avtomobilov FCEV v primerjavi z baterijskimi električnimi avtomobili je, da se posoda za vodik napolni veliko hitreje od baterij, poleg tega ima zaloga vodika za enako razdaljo manjšo maso od energetsko ekvivalentnih baterij.