Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

E-čitalniki nadomestili karoserijske barve

16.01.2022

BMW iX Flow_1.jpg

BMW je za letošnji sejem elektronike CES pripravil prav posebno konceptno vozilo, ki ima kameleonsko sposobnost menjave barve zunanjosti. S pritiskom na gumb se lahko iz belega spremeni v popolnoma črnega.

BMW iX Flow_2.jpg

BMW iX Flow_4.jpg

Negativen in pozitiven naboj

Inženirji, ki so se domislili zanimivega igranja z barvami, so si idejo izposodili pri svetovno razširjenih elektronskih knjigah ali bolje E-bralnikih. Gre za tako imenovano E črnilo (E ink), ki vsebuje milijone mikrokapsul debeline človeškega lasa z možnostjo obarvanja v belo črno ali katerokoli vmesno barvo. Kapsule namreč vsebujejo pigmente, ki imajo pozitiven ali negativen naboj, medtem ko elektromagnetno polje določa kateri bodo na površju in vidni. Do spremembe barve tako pride s preprostim pritiskom na gumb.

BMW iX Flow_3.jpg

Poleti svetel, pozimi temen

Sicer gre le za konceptno vozilo BMW iX Flow na osnovi obstoječega električnega športnega terenca, zato tehnologije v serijski proizvodnji še dolgo ne bomo videli. Ovire so tako tehnične kot ekonomske narave, a poleg lepotnih prinašajo tudi druge prednosti oziroma priložnosti. Jasno je, da barva karoserije občutno vpliva na temperaturo avtomobila, tako zunanjosti kot v kabini. Črna je na poletnem soncu lahko peklensko vroča, pozimi pa zagotovi dobrodošlo pomoč pri ogrevanju ledene kabine. Bela karoserija po drugi strani absorbira manj toplote in zato ob vročih dneh lajša delo klimatski napravi.

BMW iX Flow_5.jpg

Z vsemi opisanimi pojavi je seveda povezana poraba energije, ki je še posebej občutljiva tema pri električnih avtomobilih. Dodatna zanimiva prednost uporabe funkcije hitre menjave barv bi lahko pomagala pri iskanju vašega vozila na velikih parkiriščih, kjer bi »utripajoč« avtomobil v trenutku opazili.

BMW iX Flow_6.jpg