Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Kako do prave diagnostike za akumulatorje?

23.05.2020

eng_pm_Magneti-Marelli-Bat-Expert-Pro-2790_3.jpg V zadnjih letih je razvoj avtomobilskih baterij izjemno napredoval. Razlogov za to je več, od potrebe po večji učinkovitosti delovanja do podpore ostalim naprednim sistemom, na primer start/stop in drugih. Posledica za profesionalce pa je seveda potreba ustrezni po servisni opremi.

Investicija mora biti pametna

Ob nakupu vsake servisne opreme je treba dobro raziskati vse vidike uporabe, predvsem pa poskrbeti, da bo izbran pripomoček uporaben za kar se da dolgo obdobje. Glede na hitrost napredka pri avtomobilskih akumulatorjih so testerji lahko trenutno precej rizičen nakup pri katerem je dobro poskrbeti, da omogoča analizo tako starejših kot sodobnih baterij s tehnologijama AGM in EFB. Res je, da danes še vedno prevladujejo klasične svinčene baterije, a se časi zelo hitro spreminjajo.

Možnost nadgradnje

Najbolj zanesljivo boste zagotovili dolgoročno uporabnost, če ima tester oziroma naprava za diagnostiko baterij možnost naknadnih nadgradenj programske opreme. Na ta način prihod novih ali izboljšanih tehnologij ne bo razlog za nakup novega, ampak le za posodobitev starega aparata. Seveda pa je s funkcionalnostjo in kakovostjo podpore proizvajalca povezana tudi cena naprave. S tega vidika je smiselno razmisliti o lastnih potrebah, ki naj narekujejo obseg funkcij naprave. Je vaš cilj odkrivanje napake in popravilo ali samo iskanje in potrditev razlogov za okvaro? Je vaša dejavnost omejena predvsem na starejše tipe vozil ali želite nuditi podporo tudi najsodobnejšim avtomobilom?

eng_pm_Battery-tester-BAT-2000-5632_1.jpg

S polnilci je zgodba podobna

Tudi pri polnilcih avtomobilskih baterij je treba najprej razčistiti kakšen obseg storitev želite nuditi in predvsem katere tipe akumulatorjev bo treba polniti – svinčene, AGM, EFB, gel ali litij-ionske? Potem je tu vprašanje ali bodo baterije med polnjenjem v vozilu ali izven in ali bo delo potekalo tudi na terenu? Seveda je treba upoštevati tudi same zmogljivosti pri moči in hitrosti polnjenja. Vse prej kot zanemarljiv je tudi vidik varnosti, saj gre za delo pri električni napetosti. In še zadnji nasvet: pametno je, da pri vsaki napravi upoštevate še dejavnik garancije in jamstva, saj je malenkost večji vložek danes lahko na dolgi rok občutno bolj ugoden.

Akumulator polnilec.jpg

Nasvet Primoža Rožnika

Tehnični strokovnjak pri Avto Akademiji Primož Rožnik pravi, da je za sodobno servisno delavnico neobhodno imeti polnilec, ki omogoča tudi podporno napajanje pri diagnostiki in posodabljanju programske opreme vozila in napajanje vozila. Dodatna prednost je tudi možnost napajanja vozila med zamenjavo akumulatorske baterije, da se ne porušijo pred nastavljene nastavitve v vozilu.