Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Delček, ki je lahko poguben za klimatsko napravo

24.07.2021

Ekspanzijski ventil_3.png

Pravilno delovanje klimatske naprave je odvisno od marsičesa, saj gre za razmeroma kompleksen aparat. Na prvi pogled nedolžen, a ključen del sistema je ekspanzijski ventil, katerega nepravilno delovanje ali odpoved lahko povzroči veliko škodo.

Ključna vrlina vsakega mojstra je, da pravilno in pravočasno prepozna težave in okvare, tudi če ne gre za področje, kjer velja za strokovnjaka. Zato so pri specialistu za klimatske naprave Nissens pripravili nekaj nasvetov o prepoznavanju težav z ekspanzijskim ventilom in o tem, kaj te lahko pomenijo.

Ekspanzijski ventil_2.png

Nepravilno delujoč ekspanzijski ventil lahko vpliva na delovanje klimatske naprave, pa tudi na življenjsko dobo kompresorja. Med najpogosteje težave spadajo zamuda pri reakciji ventila, nepravilno ali neuravnoteženo merjenje in zataknjen ventil v odprtem ali zaprtem položaju. Kompresor klimatske naprave se zaradi teh lahko znajde pod pretiranimi delovnimi obremenitvami. Lahko pride do nezadostnega mazanja ali ravno obratno, vsak od teh pojavov pa lahko pripelje do povzročitve večje škode.

Nepravilno merjenje pretoka hladilnega sredstva

Do okvare merjenja običajno prihaja pri ventilih nižje kakovosti, avtomobilih z veliko kilometrino, zaradi obrabe ali puščanja znotraj elementa za zaznavanje moči ventila in nepravilne nastavitve pregrevanja ventila. Pojavi se, kadar nastavitve ventila za zaznavanje in reakcije niso pravilne.

Ekspanzijski ventil_1.png

Zataknjen ventil

Najpogostejši vzroki za to težavo so nečistoče in ostanki znotraj krožne zanke sistema klimatske naprave. So posledica uporabe neprimernih aditivov, obrabljenega sušilca, nastajanja delcev po okvari kompresorja ali nepravilnega čiščenja sistema. Odvisno od položaja, kjer je ventil zataknjen, obstaja več potencialnih težav, vključno z omejenim pretokom hladilnega sredstva.

Nečistoče in ostanki znotraj ventila Kontaminacija klimatskega sistema, aditivi, obrabljen sušilec, nastanek delcev po zaustavitvi kompresorja naprave in nepravilno čiščenje lahko privedejo do blokade notranjih ventilov.

Huda okvara, zaustavitev kompresorja

Z okvaro ekspanzijskega ventila so lahko povezani simptomi kot so slabo mazanje zaradi pregrevanja, redčenja maziva ali prevelika prisotnost nečistoč. Zaradi tega pri Nissensu svetujejo, da ob zamenjavi kompresorja klimatske naprave vedno zamenjate tudi ekspanzijski ventil, saj gre za razmeroma poceni komponento, ki lahko prepreči večje okvare. Vedno zamenjajte ventil tudi, če se je v sistemu pokazala kontaminacija in če je prišlo do okvare kompresorja zaradi nenadne zaustavitve ali pregrevanja. Pred namestitvijo novega kompresorja in nadomestnega ekspanzijskega ventila pa seveda ne pozabite na temeljito čiščenje (izplakovanje) sistema.