Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Čista delavnica je učinkovita delavnica!

03.06.2021

Cista delavnica_3.jpg

Seznam vseh prednosti, ki jih prinaša dobro urejena in predvsem čista delavnica, je izjemno dolg. Glavne pa so boljša učinkovitost in produktivnost, višja kakovost opravljenega dela, večja varnost in morda še najpomembnejše - zaupanje strank.

V ta namen smo zbrali deset odličnih nasvetov, ki vam bodo zagotovo pomagali.

1.Čistoča je osnovna vrednota, ki več ali manj odloča o tem, kako v neki delavnici poteka delo. Ne le vsakodnevno čiščenje delovnih površin, tal in opreme, ampak predvsem čiščenje orodij, ki jim boste z dobro nego zagotovo podaljšali življenjsko dobo in si s tem zmanjšali obratovalne stroške.

2.Najbolje urejen delovni prostor je tisti, kjer je vnaprej jasno, kam spada katero orodje. Najboljša razporeditev orodja ni preprosta stvar, saj mora biti takšna, da omogoča največjo učinkovitost pri opravljanju najbolj pogostih opravil. Prav tako so razlog za počasnejše delo neurejeni skladiščni prostori. Poleg lokacije, ki naj ne ovira dela (hodnik ali redno uporabljan prehod so slaba izbira), je dobro, da prostora ne zmanjkuje, saj se razne zaloge tako hitro začnejo neorganizirano kopičiti.

Cista delavnica_1.jpg

3. Po vsakem opravljenem delu je nujno, da se uporabljeno orodje in material zbere in očisti. Če gre za veje predmete, ki jih ni možno premikati, naj bodo dobro zaščiteni, saj se le tako lahko prepreči nenamerne spremembe in poškodbe.

4. Orodja in oprema mora biti vselej v delujočem stanju, saj se le tako prepreči napake in zmedo, kar hitro vpliva na delovni proces in ga lahko tudi popolnoma zaustavi.

5. Predpogoj za učinkovito delo so redna vzdrževalna dela in popravila, ki morajo biti nujno opravljena v skladu z navodili proizvajalca, če je to potrebno pri specializiranem serviserju.

6. Zagotavljanje varnosti na delovnem mestu je izjemnega pomena, zato poskrbite, da so stopnišča in prehodi vedno prazni, brez raznih ovir in primerno označeni. Zakon zahteva tudi, da je vedno prost dostop do gasilnega aparata, zasilnih izhodov, hidrantov in drugih z varnostjo povezanih elementov.

Cista delavnica_2.jpg

7. Vozički za prevoz in hranjenje orodja so zelo uporaben pripomoček v vsaki delavnici, saj je prenašanje orodja z njimi lažje in bolj varno, pa še za boljšo organizacijo poskrbijo. Tudi tu velja, da morajo imeti v delavnici stalno mesto, kamor jih po zaključenem delu lahko »parkirate«.

8. Težko je dovolj poudariti kako pomembno je, da ima vsaka delavnica ognjevarne zabojnike, ki jih je mogoče temeljito zapreti. Tja se pospravijo vsi nevarni odpadki, strupene, gorljive in druge snovi, pa tudi od olja, maziv ali drugih kemičnih sestavin umazani odpadki kot so krpe, papir ali embalaža. Pomembno je tudi ločevanje tovrstnih odpadkov po tipu snovi, ki jih vsebujejo.

Cista delavnica_4.JPG

9. Proizvajalci specializiranih orodij dostikrat predpisujejo ali vsaj svetujejo pravilne režime in pravila shranjevanja. Te je treba nujno upoštevati, saj se le tako zagotovi najdaljša življenjska doba orodij. S tem povezano je tudi nujno, da so navodila za uporabo in varnostni nasveti za vsako od orodij vedno pri roki.

10. Zadnji nasvet je morda samoumeven, a zelo pomemben. Ko enkrat v svoji delavnici vzpostavite določen red, je nujno, da to vedo tudi zaposleni in/ali sodelavci. Odgovorni morajo biti za svoj delovni prostor ali kotiček in slediti navodilom osebne higiene glede čistoče delovnih oblačil ter varnostne opreme.